36.9 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăSpecialAfaceri mafiote conduse din puscarie

Afaceri mafiote conduse din puscarie

Cinci detinuti din Penitenciarul de maxima siguranta Codlea au pus bazele unei importante retele de crima organizata, pe care o conduceau chiar ei, din spatele gratiilor, cu ajutorul telefoanelor mobile. Prin prostitutie, trafic de droguri, santaj si trafic de influenta, reteaua, formata din 15 persoane, producea bani pentru cei cinci detinuti, cu care acestia intentionau sa-si cumpere libertatea. Mai exact, cei cinci ii plateau pe alti detinuti, condamnati la pedepse mult mai mari, pentru ca acestia sa ia asupra lor si faptele pentru care au fost ei condamnati, si astfel sa ceara judecatorilor revizuirea propriilor dosare.
Adrian Bratulescu, Cristinel Dorin, Cristian Coteata, Maricel Ion Molocea si Adrian Stroia executa in Penitenciarul Codlea pedepse de peste zece ani de inchisoare, fiind condamnati pentru infractiuni grave, comise cu violenta, cum ar fi jaf armat, tentativa de omor deosebit de grav sau proxenetism. De la sfarsitul anului 2005, cu ajutorul unor persoane din exterior, cei cinci detinuti si-au organizat propria retea mafiota.

Prostitutie de dragul iubitilor

Cea mai profitabila afacere o reprezenta prostitutia, mai multi pesti controland o retea formata din 12 femei care se prostituau pentru a face bani pentru cei cinci detinuti. Majoritatea fetelor au acceptat de buna voie sa practice aceasta meserie, primind pentru aceasta si o parte din bani. Printre acestea se aflau chiar si iubitele celor cinci puscariasi. In retea erau insa si fete care au fost fortate sa se prostitueze, printre care si doua minore, care au fost amenintate cu bataia.

Vasta activitate infractionala

Anchetatorii au stabilit ca membrii grupului se ocupau si cu trafic si consum de droguri, pe care au reusit sa le introduca inclusiv in Penitenciarul de maxima siguranta Codlea. Detinutii au folosit drogurile pentru consum propriu, dar le-au traficat si in interiorul puscariei. Pe langa proxenetism si trafic de droguri, reteaua se ocupa si de santaj si trafic de influenta, pentru recuperarea de bani, si inselaciuni cu cecuri fara acoperire. O alta acuzatie adusa membrilor retelei este aceea de favorizare a infractorului si marturie mincinoasa, pentru ca i-au determinat pe ceilati detinuti sa ia asupra lor si faptele comise de ei.

11 perchezitii simultane

Politistii si procurorii au reusit sa destrame afacerea mafiota dupa ce au monitorizat activitatea retelei timp de cateva luni, in care au strans probe. Apoi, intr-o singura zi, peste 100 de politisti si sase procurori si trupe ale Jandarmeriei au organizat 18 perchezitii domiciliare si alte trei in Peniteciarul Codlea. Oamenii legii au gasit inscrisuri, agende cu clientii care apelau la serviciile bandei, dar si sume de bani. Cinci dintre membrii retelei aflati in libertate au ajuns acum in arest. Alti cinci membri ai retelei sunt cercetati in libertate. Toti au antecedente penale. De asemenea, cinci dintre cele 12 fete, cele care au acceptat de buna voie sa se prostitueze, au acum dosar penal.

Telefonul mobil, cheia afacerii

Toata aceasta activitate infractionala a fost posibila ca urmare a faptului ca cei cinci detinuti au avut acces la telefoane mobile. Conducerea inchisorii sustine ca gardienii nu au avut cunostinta despre faptul ca cei cinci foloseau telefoane mobile. „Nu avem cunostinta de faptul ca angajatii penitenciarului colaborau cu detinutii. Nici faptul ca vreunul dintre salariatii inchisorii stia ceva despre detinerea de telefoane mobile de catre detinuti nu se confirma. Telefoanele mobile au fost introduse prin intermediul alimentelor. Cele mai bune ascunzatori sunt sarmalele sau alte preparate, mancare gatita, pe care detinutii le primesc de la rude. Obiectele interzise nu au fost gasite de catre gardieni. Dupa ultimele evenimente, masurile de siguranta din penitenciar se vor imbunatati, iar controlul alimentelor primite de detinuti se va face la sange”, a declarat Valentin Parpala, loctiitorul directorului Penitenciarului Codlea.

Cele mai citite

Gresie pentru baie, bucătărie și living

Alegerea gresiei pentru baie, bucătărie și living implică luarea în considerare a unor factori precum funcționalitatea, durabilitatea și designul estetic. Iată câteva sfaturi pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă