14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAfaceri de 16 milioane de euro: procesele cu primăria

Afaceri de 16 milioane de euro: procesele cu primăria

La Galaţi, se pune punct unei afaceri care începuse să meargă foarte bine: acţionarea în instanţă a primăriei pentru ignorarea unor cereri şi câştigarea unor daune de milioane de euro. Gălăţeanul Nicolae Popescu, patronul SC Lorin SRL, a încasat 125.000 de euro după ce funcţionarii din primărie au refuzat timp de trei ani să-i elibereze un număr poştal şi a mai deschis şi alte acţiuni în instanţă, a căror miză este 2 milioane de euro.

Prin sentinţa nr. 908/26.08.2009, Tribunalul Galaţi a obligat Primăria Galaţi să-i plătească lui Nicolae Popescu daune de 500 lei/zi, pentru fiecare zi de întârziere în emiterea numărului poştal, începând cu data de 29.05.2008, când a fost emisă prima sentinţă. În alt caz, Consiliul Municipal Galaţi a fost obligat să plătească despăgubiri de 4,2 milioane de euro după ce primăria a ignorat o cerere de retrocedare.

În 2001, Eugen Sima şi Cristian Tudose au revendicat un teren de 1,5 hectare, în zona Fileşti. Cererea lor nu a fost luată în seamă nici de funcţionari, nici de primar şi au luat şi ei calea justiţiei. Tribunalul a stabilit că terenul nu mai poate fi restituit pe vechiul amplasament, pentru că acolo sunt blocuri şi a dispus ca cei doi să primească despăgubiri în bani. Expertul a supraevaluat terenul de la 300.000 de euro la 4,2 milioane euro. Prin sentinţa 319/20.01.2011, dată în dosarul 2021/121/2009, instanţa ICCJ s-a pronunţat prin sentinţă definitivă şi irevocabilă obligând CLM Galaţi la plata celor 4 milioane euro. Primăria şi-a angajat o casă de avocatură şi şi-a reluat demersurile în instanţe.

Primăria pierde procesele pe mâna propriilor jurişti

Raportul unui audit realizat recent la Primăria Galaţi de PricewaterhouseCoopers a relevat că primăria a pierdut foarte multe procese pe mâna propriilor jurişti. Primarul Marius Stan a declarat că primăria a pierdut foarte multe procese din cauza non-combatului juriştilor primăriei, care fie nu şi-au ales cea mai bună strategie de apărare în instanţă a intereselor municipalităţii, fie nu s-au prezentat la procese.

Casele de avocatură au câştigat procesele

Primarul Galaţiului spune că de câteva luni a angajat două case de avocatură care să reprezinte primăria în procese şi primele rezultate se văd, municipalitatea câştigând procesele în care celebrii Sima şi Tudose, cereau despăgubiri şi penalităţi de 4,2 milioane de euro. Aceiaşi Sima şi Tudose au mai deschis şi o altă acţiune în instanţă, în care cer daune de 10 milioane de euro pentru că primăria nu le-a plătit daunele de 4,2 milioane euro. „Rezultatele angajării unor case de avocatură se simt, din punct de vedere financiar. Sunt cazuri, printre care şi cel arhicunoscut, al litigiului cu Sima şi Tudose, în care eu, ca primar, eram obligat să semnez, să pun în aplicare o sentinţă definitivă şi executorie, de 4,2 milioane de euro pentru 1,5 ha de teren, în zona Fileşti. Era mai scump decât în Pipera.

Am mai spus şi repet şi acum, mai bine fac puşcărie decât să semnez punerea în aplicare a unei astfel de hotărâri. Mă felicit că nu am pus în aplicare această hotărâre judecătorească pentru că, între timp, avocaţii pe care i-am angajat au reuşit să facă paşi extrem de importanţi pentru câştigarea acestor procese. Pe 14 martie, la Bucureşti, am avut deja câştig de cauză în procesul intentat tot de Sima şi Tudose, care solicitau 10 milioane de euro cu titlul de daune şi penalităţi, pentru că nu am pus în aplicare precedenta hotărâre. Am câştigat procesul. Şi în procesul pe fond, cu daunele de 4,2 milioane euro, avem paşi însemnaţi pe care i-am făcut. Am avut câştig de cauză la Curtea de Apel de la Cluj. De procesomanii de care aţi auzit, Lorin & Company, care ne intentează procese pe bandă rulantă, am câştigat procesul prin care cereau nu mai puţin decât două milioane de euro. Acum, după ce au pierdut procesul respectiv, ne-au dat în judecată din nou”, ne-a declarat primarul Marius Stan.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă