18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAdrian Nastase, urmarit penal pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor. El detinea...

Adrian Nastase, urmarit penal pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor. El detinea ilegal 399 de cartuse

Adrian Năstase, fost premier, este din nou cercetat penal. De aceasta dată, el este acuzat de  detinere ilegala a 399 de cartuşe. El risca amenda penală, condamnare cu suspendare sau cu executare de la doi la opt ani, în funcţie de circumstanţele în care a obţinut ilegal cartuşele şi daca instanţa va considera că reprezintă pericol public.

Procurorii de la Sectia de Urmarirea Penala si Criminalistică susţin în actul de acuzare că acest nou dosar a fost format prin  disjungerea din dosarul privind tentativa de sinucidere a lui ADRIAN  NĂSTASE. Procurorii  au dispus începerea urmăririi penale faţă de fostul premier sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, prevăzută de art. 279 alin. 1 Cod penal, se precizeaza într-un comunicat al Parchetului General .

Prin rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:

La data de 21.06.2012, s-a constatat că învinuitul Adrian Năstase deţinea fără drept, la domiciliul său, un număr de 359 cartuşe calibru 38 special, în plus faţă de cantitatea de 50 bucăţi menţionată în permisul de port armă, respectiv 6 cartuşe calibru 338 Win şi 34 cartuşe calibru 222 Rem, pentru care nu era autorizat să deţină.

Ce spun criminalistii consultati de RL

Parerea specialiştilor consultaţi de RL este împărţită: unii susţin că Năstase riscă o amenda penală, cel mult o pedeapsa de doi ani cu suspendare pentru că nu e recidivă, alţii însă au luat în calcul şi circumstanţele în care fostul premier a obţinut ilegal muniţia şi dacă instanţa îl va considera pericol public, circumstanţe care pot atrage o pedeapsă cu închisoare cu executare între doi şi opt ani.

Muniţia deţinută ilegal a fost descoperită după ce Nastase a fost condamnat la închisoare cu executare, ceea ce poate complica lucrurile pentru fostul premier în sensul că, în cazul în care va fi găsit vinovat de catre instanţă, fostul premier poate fi condamnat cu amendă penală, cu închisoare cu suspendare sau chiar cu executare, daca se considera ca este pericol public. Pedeapsa depinde şi de modul în care Năstase a obţinut muniţia deţinută ilegal ( a primit-o cadou, provine dintr-un furt de la vreo fabrica de armament sau din contrabandă, pedeapsa depinzând  si de calitatea procesuala a persoanei de la care a obţinut muniţia  etc ).

Daca e condamnat cu executare, Năstase va face si restul de pana la doi ani inchisoare, condamnare primita in dosarul Trofeul Calitatii. Reamintim ca Nastase abia a iesit din inchisoare pentru buna purtare  dupa ce a executat o treime din pedeapsă.

De obicei, celor care deţin permise de port arma, dar sunt descoperiţi şi cu muniţie ilegală, cum e in cazul lui Nastase, instanţele dau de obicei o amenda penala. Pedeapsa depinde şi de modul in care cel învinuit îsi procură muniţia ilegală.

Dacă însă se constata că învinuitul reprezinta un pericol public, Nastase  poate primi inchisoare pana la opt ani cu executare.

La Adrian Nastase se poate considera că e concurs de infractiuni, nu recidiva,  deoarece munitia a achizitionat-o ilegal înainte de a fi condamnat definitiv in dosarul Trofeul Calitatii,  ceea ce ii poate atrage cel mult inchisoare cu suspendare (daca instanta va considera ca nu reprezinta un pericol public).

Năstase mai este judecat la Inalta Curte în dosarul Zambaccian II.

In dosarul Mătuşa Tamara, ex- premierul  a fost achitat.

In dosarul Zabaccian I Parlamentul NU a permis anchetarea lui Năstase.

 

 

 

 

Cele mai citite

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....
Ultima oră
Pe aceeași temă