27 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialAdrian Nastase este cercetat intr-un nou dosar

Adrian Nastase este cercetat intr-un nou dosar

Fostul premier este pe cale sa se pricopseasca cu o noua cauza penala, separata de cea de acum doi ani, din dosarul "Zambaccian".

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) il suspecteaza pe deputatul PSD de spalare de bani, in ceea ce priveste finantarea campaniei sale din 2004, in asa-numitul dosar "Eurografica". Nastase ar fi actionat in calitate de presedinte al PSD, si nu de ministru, fapt ce permite anchetatorilor sa-l trimita in judecata pe fostul premier fara avizul Camerei Deputatilor. Dosarul se afla in faza actelor premergatoare, nefiind inceputa urmarirea penala. Conform HotNews, contravaloarea materialelor electorale a fost stabilita de anchetatori la 10 miliarde lei vechi. Sub pretextul organizarii unor seminarii, Irina Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii, invita firme de constructie din toata tara sa participe la cursuri contra unor taxe cuprinse intre 5 si 15 milioane de lei. La intrunirea "Trofeul Calitatii" din urma cu patru ani au participat 3.000 de firme.

 

Patronii si administratorii respectivelor societati participau mai mult silit la sindrofiile lui Jianu, cotizand in functie de prietenii si interese in obtinerea unor contracte. La respectiva editie s-au adunat 45 miliarde lei la nivelul anului 2004. Din acesta suma, 10 miliarde au fost trecute in contabilitatea firmei Urban Construct, cu titlu de cheltuieli de promovare. Firma este condusa de Bogdan Popovici, un apropiat al lui Nastase, care a virat banii in conturile "Eurografica". Aceasta societate comerciala a asigurat materialele electorale pentru campania prezidentiala a lui Nastase din 2004. Fostul premier mai are trei dosare penale, insa procurorii au nevoie de avizul Camerei Deputatilor pentru a incepe urmarirea penala impotriva sa. Decizia din toamna anului trecut a fost luata de judecatorii instantei supreme ca urmare a hotararii Curtii Constitutionale prin care si fostii ministri, nu doar cei in functie, au nevoie de aprobare pentru a fi cercetati.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă