11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAdevărata poveste a combinatului Oltchim. Cum încearcă guvernul să dea ţeapă FMI

Adevărata poveste a combinatului Oltchim. Cum încearcă guvernul să dea ţeapă FMI

Olt­chim e o dublă problemă: o com­panie falită şi un factor de dis­tor­siu­ne a întregii economii locale.

Istoria Oltchim sună cam aşa. Avem o fabrică mare de produse chi­mice, construită pe vremea lui Ceauşescu în nebunia lui de a produce derivaţi de petrol pentru export, chiar dacă trebuia să im­por­tăm petrol brut pen­tru asta, că pro­ducţia internă nu mai făcea faţă. După 1989, com­pania a fost că­pu­şată cât s-a putut: furnizori de ma­te­riale la suprapreţ, clienţi la preţ sub piaţă. Ba chiar s-au găsit şi firme care n-au mai nimic de-a face cu petrochimia, dar au fost „găzduite” pe platforma com­bi­natului – Oltchim cumpăra în nu­me propriu energie electrică de la „băieţii deştepţi” şi le-o dădea pe gratis.

Pe lângă povestea clasică a jafului din companiile de stat, la Oltchim au apărut încă două com­plicaţii. Prima, vân­za­rea rafinăriei Arpechim, odată cu Petrom, la OMV. Oltchim nu poa­te practic să supravieţuiască fără Arpechim şi nici invers – dacă ar cumpăra materie primă de la o altă rafinărie de care să nu fie le­gată prin ţevi ca de Arpechim, Olt­chim ar plăti costuri de trans­port mari şi i-ar trebui spaţiu su­plimentar de depozitare. E foarte posibil ca Guvernul Năstase să fi vâ­rât Arpechim-ul pe gât OMV-ului cu intenţii bune, vrând să for­ţeze OMV să modernizeze Ar­pechim. Dar, apoi, guvernul s-a trezit că nu mai poate controla ra­finăria, adică nu mai poate cum­păra fără să plătească. Dacă Oltchim ar funcţiona ca o com­panie normală, faptul că Arpe­chim aparţine altcuiva n-ar fi o problemă. Oltchim e la fel de de­pendent de Arpechim pe cât e şi Arpechim dependent de Oltchim, niciuna dintre părţi n-ar putea să abuzeze de poziţia sa mo­no­po­listică. Dar dacă Arpechim e pri­vată, Oltchim trebuie să plă­teas­că, aşa e în economia de pia­ţă. A doua complicaţie e o greşeală făcută sub mandatul lui Tă­ri­cea­nu, când, pentru a plăti o da­to­rie, statul a redus partea lui de ca­pital social la Oltchim, iar un ac­ţionar minoritar cu 2% (PCC) s-a trezit că prin aceas­tă mişcare i s-a ma­jorat pon­derea la vreo 20%. Re­laţia PCC-stat e mai complicată de­cât e relaţia între stat şi Fondul Pro­prietatea, ca ac­ţi­onar minoritar la Hidroelectrica sau Romgaz, de pildă. PCC are în Polonia un com­binat asemănător şi concurent cu Olt­chim. D-l Roibu, veşnicul CEO al Oltchim, s-a plâns în nenumărate rânduri că interesele PCC ca ac­ţionar minoritar sunt să pună pe butuci Oltchim în favoarea ce­luilalt combinat pe care îl con­tro­lează, în timp ce PCC l-a acuzat, la rândul său, pe d-l Roibu de ma­nagement de­fectuos. Foarte po­sibil, şi unii, şi alţii au un pic de dreptate.

Lucrurile au putut merge aşa câtă vreme Oltchim, de bine de rău, se ţinea pe picioare. Însă, de prin 2007, Oltchim e mereu în pierdere, în total vreun miliard de lei în 2007-2011. Dacă pe vre­muri se mai puteau acoperi pier­derile cu o subvenţie, după ce am intrat, în 2007, în UE ma­nevra e ilegală pentru că e ajutor de stat interzis de Comisia Eu­ro­peană. Oltchim a supravieţuit în­să, făcând ce face cam tot ma­na­gerul la stat: business as usual cu finii, naşii, rudele, amicii, prietenii politici, dar nu ne plă­tim furnizorii, mai ales pe cei de stat, care nu ţipă. Cu Arpechim, în schimb, nu le-a mers. OMV a zis încă din 2008 că închide ra­finăria, pentru că Oltchim nu plă­teşte. Tot de pe atunci, guvernele se gândesc cum să ia din nou Arpechim şi să facă un „lanţ petrochimic integrat”, dar n-au cu ce bani să cumpere rafinăria.

Citeşte continuarea în Revista 22.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă