21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialAcumulari ponderate la BVB

Acumulari ponderate la BVB

Cu putin timp inainte de alegerea viitorului presedinte din SUA, eveniment ce se va realiza la 4 noiembrie 2008, indiferent ca la Casa Alba va invinge democratul Barack Obama sau republicanul McCain, putem spune sigur ca agenda imediata a viitorului presedinte va contine obligatoriu o confruntare puternica a acestuia cu o adanca recesiune economica, dar si cu cel mai mare deficit bugetar.

Investitorii din toata lumea au primit deja confirmarea slabiciunilor economiei celei mai puternice tari din lume, dupa ce au focalizat atent raportarile macroeconomice pentru trimestrul III/2008. Asa am aflat ca, dupa o crestere a PIB-ului de 2,8% in trimestrul II si una de numai 0,6% in trimestrul I/2008, economia SUA a consemnat o contractie la nivelul lui 0,3%, cu mult mai adanca decat cea de 1,4% din trim. III/2001, cand natiunea americana s-a confruntat cu o recesiune economica. Reducerea PIB a avut la baza o diminuare substantiala a consumului, care s-a micsorat cu 3,1%, pentru un volum similar obtinut in trim. II/1980, perioada unei alte recesiuni economice.

Comparativ cu aceste profunde slabiciuni ale economiei SUA si avand in vedere faptul ca Romania a inregistrat in trim. II/2008 cea mai mare crestere a PIB din acest an, sunt convins ca nivelul acestuia in trim. III va fi unul puternic pozitiv, relevant, dar insuficient, in contextul dur actual.

Pentru a fi totusi realisti, vom privi aceste raportari macro interne in dinamica si mai ales in stransa corelatie cu influenta deficitelor actuale (comercial, de cont curent si bugetar), precum si cu politica monetara a BNR, deocamdata destul de restrictiva. Totodata, vom mentiona ca, in ceea ce priveste nivelul PIB, la sfarsitul anului 2007, Romania ocupa locul 22 printre cele 27 tari ale UE.
Avand in vedere faptul ca avem un sector financiar-bancar destul de sanatos si deosebit fata de alte sectoare similare din lumea intreaga, dar fara a neglija faptul ca suntem inca pe o piata BEAR, destul de puternica, ma gandesc serios sa incep treptat o intrare in piata la una dintre actiunile interesante (dupa ce am asteptat unele confirmari fundamentale), care sa-mi spuna ca alegerea poate fi una reusita intr-un timp de cel mult 4 luni de zile.

Sunt convins ca multi analisti si investitori
si-au focalizat atentia pe emitentul Erste Bank din Austria (simbol EBS), chiar de la inceputurile listarii acestei actiuni la BVB, listare care a necesitat unele adaptari ale pietei autohtone la cerintele unei piete dezvoltate: market maker pentru asigurarea lichiditatii si introducerea contului global, atat de agreat si familiar marilor investitori straini.
Voi face o paranteza si voi spune ca evolutia pietelor de capital internationale, din perioada septembrie-octombrie 2008, a fost una puternic volatila si rar intalnita in ultimii 5-7 ani. Totodata, indicii burselor broad straine au fortat foarte lejer si chiar neasteptat de repede cateva praguri de suport chiar greu de imaginat, astfel incat, in aceste momente, valoarea de piata a mai multor actiuni potentiale sau foarte performante este cu mult inferioara celei contabile, a valorii REALE.

 

Cauza o stie foarte multa lume, si anume agravarea neincrederii in pietele de actiuni ca urmare a unui spectru mai putin rational si foarte sumbru determinat de o recesiune globala, asa-zis "foarte grava". De multe ori emotiile sunt mult mai puternice si au un avans considerabil decat realitatea insasi. Vom tine cont de acest fenomen.
Nu voi incerca sa spun ca va fi sau nu va fi asa, nimeni nu stie acum ce va fi in viitor, mai ales ca nu avem inca suficiente date fundamentale de comparatie, iar majoritatea raportarilor la nivel corporatii pentru Q3/2008 de abia au inceput sa fie comunicate (apropo, la EBS sunt foarte bune, avem un 3,70 P/E si 0,5 P/B). Totusi, cred ca o piata, fie ea si BEAR, nu poate scadea la nesfarsit si fara oprire, iar legea de baza a unei piete este sa fluctueze UP/DOWN sau DOWN/UP, iar momentele de inflexiune le poti observa/anticipa.

 

Fie numarul cumparatorilor incepe sa se faca mai mult simtit, fie vanzatorii se retrag sperand la o apreciere a preturilor, determinata de ceva semnale pozitive, ori minimele sunt asa de joase si mai putin credibile incat preturile devin foarte tentante si incep sa fie foarte cautate deopotriva de catre investitori, dar si de speculatori. Graficul saptamanal la actiunea EBS a fost preluat de la Wiener Boerse, unde istoricul este mai bogat, iar acesta imi indica toate elementele de mai sus, fapt care se observa dintr-o privire.

Pretul actiunii se tranzactioneaza cu un discount de 50%, iar semnalele oferite de indicatorii MACD si RSI prezinta indicii de crestere a tendintei de acumulare, motiv de a intra usor si treptat in piata cu o expunere mai moderata. Confirmarea noi tendinte (intoarcerii) va trebui sa vina peste o saptamana, cand vom vedea daca putem continua acumularea sau mai asteptam. In aceste conditii, fixez tinta la 4 luni pentru minimum 30% profit.

Cele mai citite

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în 2 săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern până la finalul lunii...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...
Ultima oră
Pe aceeași temă