20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialAcoliţii lui Vântu delapidau 200.000 de euro pe lună

Acoliţii lui Vântu delapidau 200.000 de euro pe lună

Milioanele de euro delapidate de la PSV Company, fosta Petrom Service, au ajuns şi în conturi din Cipru. Lunar, au fost luaţi 200.000 de euro, sumă ce coincide în mod straniu cu renta promisă de Vîntu fugarului Nicolae Popa, condamnat la 15 ani închisoare în dosarul FNI.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au hotărât că Sorin Mihai, Ioan Ciucă, Ionuţ Călinescu, Tatiana Dinu, Mihaela Nacu, Ioan Predan trebuie arestaţi preventiv pentru delapidarea sumei de 5 milioane de euro de la SC PSV Company (fosta Petrom Service deoarece s-au asociat în grup organizat şi pot prejudicia ancheta prin presiuni asupra martorilor (subordonaţii arestaţilor). Ei mai sunt acuzaţi de spălare  de bani, fals, evaziune fiscală şi asocierea în grup de criminalitate economico-financiară. Ionuţ Adrian Eftime, deşi ar fi ajuns în posesia a circa 150.000 de euro din sumele delapidate, a scăpat de arest deoarece în această fază a procesului penal nu ar exista suficiente probe care să demonstreze că ar fi ştiut de nelegalităţile comise. La dosar, procurorii au ataşat şi fotografiile lui Ionuţ Adrian  Eftime la pescuit cu Sorin Ovidiu Vîntu. Ionuţ este fiul lui Ion Eftime, fost administrator la Realitatea Media şi partener al Liei Licănescu, fosta şefă de Cabinet al Preşedintelui Traian Băsescu, post din care aceasta a demisionat în urmă cu aproape jumătate de an, adică în perioada în care procurorii adunau probele în acest dosar penal.

Bani scoşi pe convenţii civile false

Potrivit magistraţilor, în anul 2006 au fost înfiinţate mai multe firme special pentru a participa la lanţul delapidării şi apoi al spălării banilor de la SC PSV Company. Directorul general al PSV Company, Mihai Sorin, (arestat) ar fi dat ordin subordonaţilor săi, directorii Ioan Ciucă (arestat) şi Zizi Anagnastopol (cercetat în libertate), să încheie un contract-cadru pentru prestări servicii (respectiv mentenanţă-întreţinere calculatoare) cu SC Card Vision Media. Preţurile din contract au fost mărite prin acte adiţionale, astfel că, în perioada 2006-2008, SC PSV company a pierdut peste 5 milioane de euro. Banii au fost rostogoliţi prin firmele special create, ajungând şi în offshore-uri din Cipru. Apoi, pe convenţii civile false, au fost scoase sume mici pentru a nu atrage atenţia Oficiului Naţional de Prevenire a Spălării Banilor.

Persoanele care, potrivit convenţiilor, ar fi ridicat banii, nu şi-au recunoscut semnăturile, fapt confirmat de expertize. Potrivit magistraţilor, PSV Company plătea altei companii 200.000 de euro pe lună pentru întreţinerea calculatoarelor. Coincidenţă stranie, numai întreţinerea lui Nicolae Popa la Jakarta îl costa pe Vîntu tot 200.000 de euro. Reamintim că, în dosarul în care a fost inculpat  Sorin Ovidiu Vîntu, tot dintr-un cont din Cipru ar fi fost transferată suma de 3 milioane euro spre Jakarta-Indonezia, pentru a mitui oficiali şi, astfel, pentru a-l salva de la extrădare pe fugarul Nicolae Popa, condamnat la 15 ani închisoare în dosarul FNI.  Cele 3 milioane de euro ar fi fost transferate din dispoziţia lui Liviu Luca, vicepreşedinte CNSLR-Frăţia, apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Parchetul General îl va trimite  în curând în judecată pe Vîntu pentru că l-a ajutat pe Popa să se sustragă executării pedepsei cu închisoarea.  

Argumente

Probele admise de instanţa de judecată sunt : declaraţiile complete ale martorilor , declaraţii ale învinuiţilor şi inculpaţilor, probe materiale ridicate la percheziţii, constatări tehnico-ştiinţifice, financiar-contabile şi în domeniul spălării banilor, înscrisuri contabile, înscrisuri de la unităţi bancare, de la organele fiscale şi de la Registrul Comerţului.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...
Ultima oră
Pe aceeași temă