21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialAccidente de elicopter in ultimul deceniu

Accidente de elicopter in ultimul deceniu

– In 1996, un elicopter utilitar s-a prabusit intre localitatile 2 Mai si Vama Veche, in judetul Constanta, in timp ce efectua lucrari de ierbicidare. Elicopterul era pilotat de Marin Gelu (26 de ani, salariat al Aviatiei Utilitare Bucuresti-Baneasa) si s-a prabusit de la o inaltime de 25-30 de metri, iar resturile sale s-au imprastiat pe o raza de 30 de metri. Pilotul Marin Gelu a fost transportat la Spitalul Judetean Constanta, de unde a fost externat, dupa un scurt consult medical.
– In aceeasi zi, in comuna Petresti din judetul Satu-Mare, s-a prabusit un alt elicopter. Aparatul ucrainean – care efectua tot lucrari de ierbicidare – s-a prabusit dupa ce a lovit cu elicea paratrasnetul unui saivan. La impactul cu solul, eli-copterul a luat foc. Pilotul Vladimir Vlasinca (40 de ani) a fost transportat la spitalul judetean Satu-Mare cu arsuri de gradul IV pe toata suprafata corpului. Mecanicul aparatului a murit carbonizat.
– In iulie 1999, un elicopter al unei unitati militare din Vrancea avand trei persoane la bord s-a prabusit in zona localitatii Podul Turcului, in apropiere de Sascut – judetul Bacau, toti cei trei militari supravietuind accidentului.
– In acelasi an, un elicopter de fabricatie Bell Helicopter s-a prabusit la Obarsia Lotrului, intre localitatile Petrosani si Voineasa, cele patru persoane aflate la bord scapand cu viata. Potrivit cercetarilor, aparatul de zbor s-a prabusit de la o inaltime de circa 50 de metri din cauza unei defectiuni la motor.
– In 2000, un elicopter de tip IAR 316 B s-a prabusit pe un camp din apropiere de Sighisoara. La mansa se afla Nicolae Marian, comandantul unui elicopter SMURD, ce avea sa se prabuseasca la Cluj trei ani mai tarziu. Cu toate ca elicopterul s-a zdrobit de pamant, accidentul din august 2000 nu s-a soldat cu victime.
– In 3 august 2001, un elicopter civil s-a prabusit, la 4 kilometri de localitatea Faget, din judetul Timis. Aparatul fusese inchiriat de societate pentru un zbor privat pe ruta Pitesti-Timisoara, iar accidentul s-a soldat cu moartea pilotului si a copilotului. La bord se mai aflau doua tinere, care au supravietuit insa accidentului.
Doua saptamani mai tarziu, un elicopter militar IAR 330 Puma Socat cu trei oameni la bord s-a prabusit de la 50 de metri inaltime, in localitatea damboviteana Boteni. Accidentul s-a produs in timpul unui zbor de antrenament, iar aparatul a cazut chiar in curtea Bazei 61 Aeriene Titu. La bordul elicopterului se aflau capitanul comandor Mircea Ciuca, capitanul Cristian Badea si maistrul militar Adrian Tudorache, toti fiind raniti in accident.
– In 4 martie 2003, un elicopter care deservea SMURD Targu Mures si care avea patru oameni la bord s-a prabusit intr-o comuna din judetul Cluj. Toate cele patru persoane aflate in elicopter – doi piloti si doua cadre medicale – si-au pierdut viata. Aparatul de zbor – un elicopter de tip Alouette IAR 316 B – fusese inchiriat de SMURD in februarie 2002, de atunci fiind folosit pentru transportul urgentelor medicale.
– In 7 aprilie 2003, un elicopter al Bazei 57 Aeriene Mihail Kogalniceanu s-a prabusit in zona comunei Castelu, judetul Constanta, accidentul soldandu-se cu moartea celor trei militari aflati la bord.
– In 21 iunie 2003, langa Aeroportul International Cluj-Napoca, pilotul Mihai Pal si-a pierdut viata dupa ce avionul pe care il pilota s-a prabusit la cativa metri de gardul aeroportului. Aparatul executa cateva looping-uri la joasa inaltime, cand a pierdut dintr-o data din inaltime si s-a prabusit. Zborul constituia ultimul antrenament inaintea mitingului aviatic care urma sa aiba loc a doua zi.
– La 29 ianuarie 2004, un elicopter IAR 316 al Scolii de Aplicatie al Fortelor Aeriene de la Boboc s-a prabusit in localitatea Posta Calnau (judetul Buzau), in timp ce executa o misiune de cercetare meteo. Membrii echipajului elicopterului erau locotenent comandor Fanel Belu, navigator de escadrila, pilot clasa I, locotenent comandor Danut Ionel Dumitrache, comandant, pilot clasa I, si maistrul militar Constantin Plaiasu.
– In februarie 2005, doua persoane au murit si alte doua au fost ranite intr-un accident aviatic produs in Defileul Jiului, in dreptul localitatii hunedorene Polatistea, intr-o zona in care echipele de interventie au ajuns cu greu. Aparatul a fost inchiriat de societatea Aviatia Utilitara 2000 SRL Petrosani de la o firma din Republica Moldova, iar in momentul prabusirii transporta hrana pentru animalele din munti.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 774. Ucraina ar fi retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Ucraina ar fi retras tancurile Abrams M1A1, de fabricație americană, de pe linia frontului, pe motiv că s-ar fi dovedit prea vulnerabile în fața...

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

România, aur în „proba regină” a canotajului, la Europenele de la Szeged

Barca feminină de 8+1 a României a cucerit medaliile de aur în finala disputată duminică la Campionatele Europene de la Szeged. România a încheiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă