11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAcademia Română a lansat Pactul pentru Energie. Ponta vrea să-l discute la...

Academia Română a lansat Pactul pentru Energie. Ponta vrea să-l discute la Consiliul European

Premierul Ponta a declarat că susţine obiectivele Pactului pentru energie lansat de Academi Română, afirmând că le va include, dacă nu i se cer “drepturi de autor”, în mandatul pentru viitorul Consiliu European, astfel încât România să nu mai fie doar un simplu executant al deciziilor de la Bruxelles, potrivit Mediafax.

Academia Română a lansat, joi, documentul denumit “Pactul pentru energie”, care propune opt direcţii prioritare în domeniu, respectiv creşterea securităţii energetice, optimizarea unui mix de energie, eficienţă energetică, mecanisme de protecţie a consumatorului vulnerabil, susţinerea activităţii de cercetare-dezvoltare, crearea unui cadrul legislativ funcţional, stabil şi predictibil, asigurarea guvernanţei corporative a companiilor de stat şi creşterea importanţei României ca actor pe piaţa energetică europeană.

Prezent la lansare, premierul Victor Ponta a declarat că susţine aceste obiective, care pot deveni punctul de plecare pentru o viitoare Strategie energetică a României, şi arătat că le va include în mandatul cu care va merge săptămâna viitoare la Consiliul European, care are ca temă energia.

“Aici aş vrea şi îmi doresc, şi dacă o să îmi permiteţi să folosesc, fără a plăti drepturi de autor, ideile pe care l-aţi enunţat astăzi în mandatul pe care delegaţia României îl va avea la Consiliul European. Vreau ca România să fie prezentă la masa discuţiilor nu ca un simplu spectator şi executant al politicilor europene, ci ca un actor dinamic, implicat, cu idei importante, cu experienţă importantă şi cu foarte mult curaj, mai mult curaj decât au multe ţări europene de a merge spre noi surse de energie, de a merge în direcţia unor decizii importante”, a spus Ponta.

El a arătat că la guvernare a înţeles care sunt realităţile pieţei energie din România, date care, în opoziţie, păreau mai dificil de înţeles.

“Uşor, uşor – de voie, nu neapărat de nevoie – încep să devin un specialist şi să înţeleg că energia produsă pe cărbune care sigur e atât de dragă celor din zona pe care o reprezint are şi trebuie să aibă un viitor, însă poate sau nu poate să reziste într-o competiţie cu alte tipuri de producţie a energiei. Am înţeles foarte bine şi, sigur, era mai uşor în opoziţie să înţeleg de ce nu se dezvoltă în continuare grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă”, a afirmat premierul.

El a pledat pentru găsirea unui mix corect al diferitelor tipuri de energie – hidro, cărbune, nucleară şi regenerabilă – astfel încât România să-şi asigure securitatea energetică şi să devină un exportator pe piaţa regională, ţinând cont şi de “rezultatele mai mult decât încurajatoare ale explorărilor offshore”.

Ponta a mai arătat că implicarea capitalului privat în toate companiile publice de energie este strategia corectă, împreună cu asigurarea unui management performant, corporatist, ceea ce presupune însă şi “un control mult mai mare”.

“Cred cu adevărat că regulile pieţei trebuie să guverneze, trebuie să existe capital privat, trebuie sprijinite investiţiile private. Statul nu va avea în perioada următoare resursele pentru a investi şi atunci acestea pot veni doar din zona privată, ceea ce presupune, evident, şi un control mult mai mare şi o implicare mult mai mare a celui care investeşte bani. Pe bani privaţi nu are cum să decidă tot statul de fiecare dată. Statul şi politicile publice au obligaţi de a încerca acolo unde apar pericole de afectare a păcii sociale să intervină cu măsuri de stabilizare de echilibrare, dar cât mai puţin şi cât mai rar posibil”, a declarat Ponta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă