11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAbsorbtia fondurilor structurale a depasit 10% in decembrie

Absorbtia fondurilor structurale a depasit 10% in decembrie

Romania a absorbit, pana in decembrie 2009, 10,26% din fondurile alocate de Uniunea Europeana pentru perioada 2007-2009, in valoare de 5,6 miliarde de euro, potrivit datelor Autoritatii pentru coordonarea instrumentelor structurale.

La beneficiarii de proiecte au ajuns luna trecuta 39 milioane de euro, ridicand suma totala absorbita la 579 milioane de euro. In noiembrie, platile ajunsesera la 80 milioane de euro, datorita contractelor semnate pentru constructia unui tronson din Autostrada Soarelui si a centurii orasului Constanta, finantate in parte din bani europeni.

Cele mai multe plati au fost facute in cadrul Programului Operational Regional, unde absorbtia fondurilor a ajuns la 15,3%. Programul pentru cresterea competitivitatii economice, destinat firmelor mici si mijlocii, a avut un avans de doar 0,06%. Acest program  fost, in cursul anului trecut, cel mai dinamic din punct de vedere al proiectelor depuse se aprobate.

 

Potrivit consultantilor din domeniu, insa, multe companii dau inapoi in fata birocratiei, dificultatilor intalnite in timpul procesului de evaluare si crizei economice. O problema majora pentru potentialii beneficiari este cofinantarea proiectelor, in conditiile in care bancile nu se grabesc sa acorde credite companiilor mici si mijlocii.

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă