15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialA murit, la Bruxelles, monseniorul Petru Gherman

A murit, la Bruxelles, monseniorul Petru Gherman

Una dintre personalitățile de seamă ale exilului românesc, monseniorul Petru Gherman, s-a mutat la Domnul. ”Monseniorul Petru Gherman, a trecut la cele veşnice luni, 18 ianuarie 2016, la ore 22,30 (ora Belgiei), după ce a primit Sfintele Taine, ne informează părintele Filip Chereşi, responsabilul Misiunii Greco-Catolice Române de la Bruxelles”, scrie site-ul e-communio.ro.

Cine a fost Petru Gherman

Monseniorul Petru Gherman s-a născut la 22 aprilie 1921 la Grebeniş, judeţul Mureş. După Şcoala Primară absolvită la Grebeniş, a ajuns la Liceul Teoretic Alexandru Papiu Ilarian din Târgu Mureş unde a studiat între anii 1933-1940, iar ultimul an de liceu l-a făcut la Liceul Sfântul Vasile cel Mare din Blaj (1940-1941) pe care l-a încheiat cu obţinerea bacalaureatului în luna iunie. În luna octombrie a fost desemnat să-şi continue pregătirea teologică la Roma, dar din cauza războiului nu a plecat atunci, aşa încât şi-a făcut studiile la Blaj unde a obţinut licenţa în teologie, după care a fost profesor suplinitor de religie la liceele din Sighişoara (decembrie 1945-octombrie 1946).

Mitropolitul Valeriu Traian Frenţiu (administrator apostolic al Mitropoliei) l-a hirotonit în 25 martie 1946 la Blaj. În vara acelui an şi-a definitivat pregătirea pedagogică pentru a preda religia în liceele de stat. După atestare a devenit profesor de religie la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu, pentru perioada octombrie 1946 – martie 1947. În primăvara lui 1947 a fost trimis de IPS Valeriu Traian Frenţiu şi PS Ioan Suciu să-şi continue studiile la Paris, cu o bursă de studii asigurată de guvernul francez. Luna octombrie a anului 1948, când episcopii greco-catolici din România au fost arestați, iar Biserica Română Unită cu Roma a intrat în catacomb l-a găsit la Paris, unde rămâne până în iulie 1950, în Seminarul Carmelului de pe lângă Institutul Catolic din Paris. A îndeplinit din 1950 până în 1953 misiunea de îndrumător spiritual al Surorilor Benedictine de Meudon din suburbia Parisului, iar ulterior s-a stabilit la Misiunea Română din strada Ribera, numărul 38, din Paris. În ianuarie 1953 şi-a susţinut teza de doctorat în teologie la Institutul Catolic din Paris pentru ca în anul următor (1953-1954) să urmeze cursurile de Ştiinţe Sociale la Institutul Catolic din Paris şi cursurile de sociologie religioasă la Şcoala de Înalte Studii de la Sorbona, finalizate cu o diplomă.

Monseniorul Petru Gherman a continuat să studieze, să se informeze şi să ofere serviciile religioase în folosul românilor din exil şi al francezilor ospitalieri la Paris şi, ulterior, şi la Bruxelles. Activitatea sa prestigioasă s-a regăsit nu doar în scrierile sale, ci şi într-o laborioasă colaborare la posturile de Radio Vatican şi Europa Liberă, de unde a propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu. Ca preot a slujit la altar şi în confesional nu doar pentru credincioşii români, ci şi pentru cei de limbă franceză.

A fost numit prelat papal

Monseniorul Petru Gherman a avut o activitate meritoasă care i-a adus recunoaşterea ca prelat papal şi distincţia Bisericii Române Unite de canonic onorariu. El a primit dreptul de a purta brâul roşu şi crucea pectorală. În ultimi ani din viaţă, Monseniorul Petru Gherman a fost îngrijit de Pr. Filip Chereşi şi a locuit la Bruxelles, în casa unui ordin de călugăriţe cu misiune socială « Les Petites Sœurs des Pauvres ».   

Cele mai citite

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Motivul incredibil pentru care Kristi Noem, om politic din SUA, și-a ucis câinele

Kristi Noem a spus că a relatat întâmplarea pentru a demonstra că este dispusă să facă lucruri care sunt „dificile şi urâte” atât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă