15.7 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialA încercat Mircea Diaconu să ascundă de ANI trei contracte semnate cu...

A încercat Mircea Diaconu să ascundă de ANI trei contracte semnate cu soţia sa? De ce a fost extinsă ancheta pentru conflict de interese în cazul ministrului Culturii

Mircea Diaconu, acuzat deja de conflict de interese, ar fi încercat să ascundă anchetatorilor faptul că mai încheiase, în calitate de director al Teatrului Nottara, şi alte trei contracte cu soţia sa. Culmea este că joi, când a fost citat la Parchet pentru aceste fapte, Diaconu a preferat să meargă la o şedinţă privind implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie.

CITEŞTE ŞI: De ce nu s-a dus Diaconu la Parchet: “Eram la DENTIST să-mi scot nişte fire din dinţi”

Joi dimineaţă, ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a anunţat cȋţiva jurnalişti că nu se va prezenta la audieri la Parchetul General ȋn dosarul ȋn care a fost acuzat de conflict de interese deoarece va pleca cu o delegaţie ȋn străinătate . Nu mică a fost surspriza jurnaliştilor, ieri la prânz, când l-au găsit pe Diaconu ȋn suita premierului Victor Ponta, la ieşirea acestuia din sediul ministerului Justiţiei, de la dezbaterea pe tema implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie.

Premierul a fost ȋntrebat dacă nu i se bare bizar ca un ministru acuzat de corupţie să participe la adoptări de măsuri pentru aplicarea Strategiei Naţionale Anticorupţuie, cerută insistent şi monitorizată de Comisia Europeană. Ponta a răspuns că nu ştie ca Diaconu să fie cercetat pentru fapte de corupţie, dar unul dintre jurnalişti i-a atras atenţia că şi conflictele de interese sunt asimilate faptelor de corupţie. Incolţit, premierul a spus sec: „Să se ducă imediat la Parchet!”

CITEŞTE ŞI: Procurorii îl acuză pe Mircea Diaconu că i-a dat soţiei contracte

Cu toate că Diaconu a promis că se va duce la audiere, nu a făcut-o ȋn cursul zilei de ieri, spun surse judiciare, motiv pentru care i s-a trimis o nouă citaţie pentru data de 11 iunie. De asemenea, prin curier i s-au trimis motivele extinderii cercetarilor si noile acuzatii.


Diaconu si-a angajat sotia ca regizor, pe deasupra, incheind si contracte de drepturi de autor!

Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General a ȋnceput urmărirea penală ȋmpotriva lui Mircea Diaconu ȋn luna ianuarie anul acesta, la sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate, pentru o singură faptă de corupţie. In fapt, Diaconu era acuzat că ȋn calitate de director al Teatrului Nottara, a avizat cererea soţiei sale pentru a participa la concursul de ocupare a postului de regizor artistic, deşi nu avea vechimea necesară (terminase facultatea de regie de doua luni). După ce a dat derogarea, ȋn calitate de preşedinte al comisiei de concurs, Diaconu i-a dat punctaj maxim soţiei, astfel că Diana Diaconu a ocupat postul de regizor artistic la Teatrul Nottara.

Procurorii, pe parcursul cercetărilor, au descoperit alte trei contracte semnate de directorul Mircea Diaconu cu soţia sa, motiv pentru care s-a extins ȋnvinuirea şi pentru aceste fapte. E vorba de contracte pentru drepturi intelectuale, drepturi de autor-scenografie, drepturi conexe, semnate de Mircea Diaconu , în calitate de director al Teatrului Nottara, cu soţia sa, contracte care încalcă regimul conflictului de interese.

Diaconu a ȋncercat să ascundă trei contracte cu soţia sa?

Surse judiciare spun că ȋn timpul verificarilor, inspectorii ANI au ȋntrebat Teatrul Nottara dacă a ȋncheiat şi alte contracte cu Diana Diaconu, iar răspunsul a fost negativ, sub semnatura lui Mircea Diaconu .

Cum procurorii au descoperit,ȋnsă, alte trei contracte semnate de cu soţia sa, Diaconu se poate alege şi cu acuzaţia de fals ȋn ȋnscrisuri .

Reamintim că Mircea Diaconu se află ȋn proces cu ANI, care i-a constatat şi starea de incompatibilitatea ȋntre calitatea sa de senator şi aceea de director al Teatrului Nottara din Bucuresti, funcţie la care a renunţat ȋntre timp. Diaconu a pierdut procesul la Curtea de Apel, dar a făcut recurs la Inalta Curte, care urmează să dea verdictul final.

Ce a spus Diaconu presei

“Adevărul- adevărat este că mă rugaseră ( procurorii-nn) prin telefon, că de vreun an tot suntem prieteni şi bem cafele împreună pe acolo, mă rugaseră telefonic să mă duc azi. Nu mai ţineam minte ora, am avut o problema la dinţi şi după ce am coborât de pe scaunul stomatologic am dat telefon şi am întrebat: <>. Şi au zis: <>. Şi zic: <>. Şi am stabilit cu toţii, împreună, eu cu dânşii, că ne vedem în jur de 10-11 (n.r. iunie), ceva de genul acesta, stabilim noi data. Asta e tot ce s-a întâmplat. Nu e nimic special. Deci m-am văzut telefonic cu dânşii, fără probleme. Înţelegerea mea cu dânşii, telefonic, a fost că nu am timp acum şi că după aceea, după ce mă întorc, după ce plec şi din ţară – că acum plec prin ţară -, după aceea plec şi din ţară în continuare, când mă întorc merg la dânşii şi stăm de vorbă liniştiţi, cât e nevoie. Dar e o înţelegere a mea cu dânşii, fără probleme, telefonică. (…) După 10-11 ale lunii vorbim, din nou, la telefon şi găsim gaura, şi vă anunţ’, a explicat Diaconu.

Cele mai citite

Putin avertizează Occidentul „să nu se joace cu focul” permițând Ucrainei să folosească armele primite în atacuri în interiorul Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat marţi Occidentul că membrii NATO din Europa se joacă cu focul prin propunerea de a permite Ucrainei să...

Cartea lui Ciucă ar fi fost scrisă cu inteligența sa artificială, pe care i-au creionat-o liberalii

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți se întreabă cum a izbutit președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, să-și scrie cartea într-un timp...

Putin avertizează Occidentul „să nu se joace cu focul” permițând Ucrainei să folosească armele primite în atacuri în interiorul Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat marţi Occidentul că membrii NATO din Europa se joacă cu focul prin propunerea de a permite Ucrainei să...
Ultima oră
Pe aceeași temă