16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecial5 primării din Covasna, date în judecată pentru inscripţii exclusiv în maghiară

5 primării din Covasna, date în judecată pentru inscripţii exclusiv în maghiară

Cinci primării din judeţul Covasna au fost date în judecată de Prefectură întrucât ar avea inscripţii exclusiv în limba maghiară, informează Mediafax.

Instituţia a cerut instanţei să dispună înlăturarea unor inscripţii precum “Községháza” (Casa comunei) sau “Városháza” (Casa oraşului) de pe sediile administraţiilor.

Prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, a declarat, miercuri, că a dat în judecată primăriile comunelor Cernat, Ghidfalău, Mereni, Malnaş, precum şi pe cea a municipiului Târgu Secuiesc, cerând instanţei să dispună înlăturarea de pe instituţii a inscripţiilor “Községháza” (Casa comunei) şi “Városháza” (Casa oraşului).

Totodată, Marinescu a adăugat că alte două primării, din Baraolt şi Sânzieni, au fost date în judecată în luna martie, pentru înlăturarea inscripţiilor “Városháza”, respectiv “Községháza”.

De asemenea, în cazul Consiliului Judeţean Covasna există doar o plângere prealabilă cu privire la inscripţia “Megyeháza” (Casa judeţului).

Prefectul a spus că cere respectarea legii în ceea ce priveşte inscripţionarea denumirilor instituţiilor publice, care prevede că în localităţile în care ponderea populaţiei minoritare depăşeşte 20 la sută inscripţionarea se face bilingv, respectiv întâi în limba oficială a statului.

Pe frontispiciul clădirii Consiliului Judeţean Covasna a fost amplasat, în luna noiembrie, un panou cu inscripţia “Megyeháza” (Casa judeţului), preşedintele Tamas Sandor spunând atunci că este vorba despre denumirea tradiţională a centrului administrativ al judeţului.

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă