13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecial3.000.000 € șpagă? Iese la iveală mizeria din Liga lui Mitică

3.000.000 € șpagă? Iese la iveală mizeria din Liga lui Mitică

UPDATE

Mitică Dragomir nu a fost arestat preventiv  deoarece judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București a considearat că fostul șef al Ligii de Fotbal nu reprezintă un pericol public. Parchetul București a atacat această sentință la Curtea de Apel București.

În schimb, au fost arestați preventiv, pentru 30 de zile, oamenii de afaceri Mihai Corbu și Radu Arhire, care au primit de la Liga de pe vremea  Mitică suma de 3 milioane de euro prin firma lor, sub masca unor acțiuni de intermediere a licitației deschise pentru televizarea medicurilor de fotbal. Cei doi nu au plătit  taxele și impozitele aferente sumei primite , apoi au trecut banii prin firme fantomă pentru a-i spăla, după care i-au scos și i-au împărțit, spun procurorii în actul de acuzare.

La ieșirea din Tribunal , Mitică, fost la Ligă, a declarat presei:." Am avut mare încredere în justiția română și iată că s-a făcut dreptate. Eu nu sunt din filmul acesta. Nu pot să vă spun nimic. Sunt very strong”.

——

Dumitru ( Mitică)  Dragomir a fost reținut, ieri, pentru evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani. Potrivit procurorilor, Liga Profesionistă de Fotbal a fost prejudiciată cu trei milioane euro prin crearea unui circuit fictiv de intermediere  a vânzării drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal.

Fostul președinte al Ligii Profesioniste de fotbal, Dumitru Dragomir, a fost reținut, alături de oamenii de afaceri Radu Arhire și Mihai Corbu, în dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a unor meciuri și de retransmitere a acestora pentru perioada 2011-2013, spun surse judiciare. Cei trei vor fi duși la instanță pentru arestare preventivă pe o perioadă de  30 de zile.

Radu Arhire şi Mihai Corbu ar fi facilitat, conform unor surse judiciare, înființarea unor  firme fictive pentru intermedierea licitației vânzării drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal și obţinerea unui comision de 3 milioane euro.

Mihai Corbu ar fi primit banii prin firma sa, Capital Properties, specializată în imobiliare. Și Radu Arhire a fost intermediar și ar fi încasat bani pentru că ar fi căutat firme pentru televizarea meciurilor de fotbal și retransmiterea acestora.

Cine a intermediat delapidarea

Cel care ar fi intermediat afacerea ar fi fost celebrul Adrian Tărău (tatăl său a fost vicepreședinte PSD și sponsor al partidului în timpul Guvernului Năstase), cercetat în urmă cu circa 12 ani pentru contrabandă cu combustibili. Tărău fusese arestat de procurorul Alexandru Lele, dar eliberat imediat  la ordinul premierului de atunci, Adrian Năstase. Apoi, tot la ordin politic, procurorul Cristian Panait a fost trimis de șefi să-l aresteze pe procurorul Lele, drept pedeapsă că s-a atins de odrasla unui important cotizant PSD .

Cristian Panait a refuzat să-l aresteze pe Lele pentru că nu existau probe. Supus unor puternice presiuni venite dinspre șefii ierahici de la Parchetul General si de la șefi PSD,  tânărul procuror a murit. Decesul, survenit în urma unei căderi de la etajul patru, a fost clasificat drept sinucidere.

Ce spune Parchetul

În dosarul în care a fost reținut Mitică Dragomir, procurorii au anunțat  că, din investigațiile făcute cu ajutorul SRI și ANAF, ar exista  indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada 2011-2013, patrimoniul Ligii Profesioniste de Fotbal a fost prejudiciat cu suma de 3.000.000 euro, prin crearea unui circuit fictiv de intermediere a vânzării unor pachete din drepturile de televizare a meciurilor de fotbal, în condiţiile în care vânzarea reală s-a realizat prin negociere directă (fără intermediari) între reprezentanţii Ligii Profesioniste de Fotbal şi reprezentanţii societăţii câştigătoare.

De asemenea, din probele adunate  rezultă indicii rezonabile că suma de bani a fost spălată printr-un circuit fictiv, în care sunt implicate mai multe societăţi comerciale. Parchetul și polițiștii au percheziționat, ieri, șapte locații, între care sediile unor firme, sediul LPF, domiciliul lui Mitică Dragomir, de unde au ridicat saci de acte. Dragomir nu își făcea probleme ieri, înainte de audieri, fiind convins că nu va fi reținut. “Am hârtii pentru tot ce am făcut. M-am acoperit cu hârtii și, când n-oi mai fi, o să fiu acoperit de pământ” – a spus Dragomir.

Cum se demască inculpații între ei

Între firmele care au obținut dreptul de a redifuza meciurile de fotbal se afla și RCS&RDS. Administratorul acestei firme, Ioan Bendei, a denunțat, în 2013,  trusturile Antena și Intact pentru șantaj.  Dumitru Dragomir era și el șantajat  cu dezvăluiri jurnalistice despre  luare de mită mascată – suma de 3,5 milioane de euro –  de la RCS&RDS, pentru retransmiterea meciurilor de fotbal.

Atunci, Mitică Dragomir s-a dus din proprie inițiativă la DNA și a povestit cum a fost și  șantajat ca să-l convingă pe Bendei de la RCS&RDS  să încheie contractul de circa 35 milioane euro cu Antenele. 

În cazul in care RSC&RDS nu ar fi acceptat să plătească cele 35 de milioane trustului de presă înfiintat de Dan Voiculescu, ar fi urmat o campanie de presă împotriva lui Dragomir și a firmei de cablu exact cu subiectul actualului dosar, în care fostul șef al LPF  a fost încătușat.

În  dosarul "Șantajul Antenelor", DNA i-a trimis în judecată, în 2013, pentru un șantaj de 35 milioane euro, pe directorul Antenelor, Sorin Alexandrescu, pe părintele Antenelor, Dan Voiculescu,  pe fiica acestuia, Camelia Voiculescu, și pe șeful de atunci al ANAF, Șerban Pop.

Care sunt probele anchetatorilor

Anchetatorii au probe provenite de la SRI ( monitorizări), de la ANAF ( documente despre infiintarea firmelor fantomă și circuitul banilor) de la LPF ( contractele, procesele verbale de la sedintele AGA ale LPF in care se hotărau plățile către intermediari), probe ridicate de la domiciliile reținuților Mitică Dragomir, Mihai Corbu și Radu Arhire și de la firmele lor.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă