Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Buzau, laboratorul de la Bucureşti a confirmat prezenţa virusului la un porc dintr-o gospodărie situată în apropierea primului focar apărut la jumătatea acestei luni, în satul Amara, comuna Balta Albă.
Proprietarul animalului bolnav a fost cel care a semnalat situaţia veterinarului din localitate, iar acesta a solicitat deplasarea unei echipe a DSVSA Buzău. Dat fiind că animalul bolnav se află într-o gospodărie situată la 4 case de un focar confirmat deja autorităţile au decis sacrificarea preventivă a porcului, trimiterea de probe biologice pentru analize şi evaluarea în vederea acordării de despăgubiri.
Totodată, au fost dezinfectate gospodăriile din jur pentru prevenirea virusului. În plus, oamenii din comuna Balta Albă au fost informaţi despre situaţie şi li s-a cerut să sesizeze imediat autorităţile în cazul apariţiei altor îmbolnăviri la suine, pentru limitarea răspândirii virusului şi acordarea de despăgubiri.
Pe de altă parte, DSVSA Buzău a introdus doi porci santinelă în exploataţia de la Puieşti, unde pe 6 septembrie a fost confirmat un focar de pestă, în judeţul Buzau, o măsură simulară fiind luată anterior şi în gospodării din Pănătău şi Lunca, unde de asemenea sunt active focare de pestă porcină africană.
Dacă aceşti porci santinelă vor supravieţui 45 de zile iar analizele ulterior vor fi negative, autorităţile vor declara închise focarele de pestă, măsurile vor fi ridicate iar oamenii vor putea creşte din nou porci.
În judeţul Buzău, focare de pestă porcină au fost confirmate în localităţile Puieşti, Balta Albă, Pănătău şi Lunca, în toate cazurile autorităţile luînd decizia sacrificării punctuale a animalelor bolnave ori din gospodăriile afectate, nu sacrificarea în masă a porcilor, aşa cum s-a intamplat, de pildă, la Brăila, unde au fost ucişi circa 200 de mii de porci.
Până în prezent, virusul pestei porcine a fost confirmat în 16 judeţe.