16.4 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSocialSoluțiile OARB pentru dezvoltarea Capitalei

Soluțiile OARB pentru dezvoltarea Capitalei

Evenimentul de lansare a Raportului pentru Bucureşti s-a desfăşurat în prezenţa numeroşilor jurnalişti iar prezentarea a fost făcută de arhitecţi care au participat la realizarea Raportului, reprezentanţi ai OARB: arh. Şerban Sturdza, preşedintele OARB, arh. Bogdan Traian Bogoescu, arh. Ana Maria Goilov, arh. Alexandra Stoica.

Raportul pentru București 2018 (coperta)

OARB propune ca, pornind de la evaluarea prezentată în raport, administrația să pregătească soluții de dezvoltare urbană lucrând în echipă cu arhitecții, cu specialiștii din diverse domenii, cu companiile, cu cetățenii. În pregătirea lansării acestui Raport, OARB a organizat trei Ateliere de intervenție urbană, tocmai pe acest model, pentru a testa un posibil model de bună practică în intervenția urbană. Cele trei ateliere s-au ocupat de trei zone cu probleme ale Bucureștiului: Parcul Romniceanu – Cotroceni, Calea Călăraşilor şi Bucureştii Noi.

 „Cred că este esențial ca prin Raportul pentru București 2018 și prin atelierele de intervenție urbană organizate să fie fixată ideea că expertiza de specialitate și arhitecții cu portofoliu pot și trebuie să influențeze deciziile pentru spațiul public”, a declarat presei arh. Șerban Sturdza, președintele OARB.

În prezentarea făcută, arh. Șerban Sturdza a punctat câteva dintre problemele de maximă actualitate: la ora actuală administraţia nu are nici competenţa tehnică şi nici capacitatea de a rezolva problemele urbei, trotuarele sunt ocupate de maşini iar ele trebuie redate pietonilor, spre deosebire de alte capitale, Bucureştiul duce lipsă de pieţe publice, Planul Urbanistic General al Capitalei este blocat încă din anul 2000

„Arhitectul trebuie sa aiba o voce puternică în societate în raport cu legiuitorii, cu administrația și cu publicul larg, o voce de advocacy, să fie o forță și o influență care să promoveze arhitectura nu numai ca viziune și profesie, ci și ca mod de viață, soluție transformativă și comunitate”, a spus  arh. Șerban Sturdza.

Raportul pentru Bucureşti are 6 capitole, pentru fiecare dintre ele fiind propus un plan de soluţii şi măsuri: Dezvoltare urbană (PUG-ul Bucureştiului), Spaţiul Public (plinta urbană, alternativă la pieţele publice), Guvernanţă (Centrul de Urbanism Bucureşti), Patrimoniu şi identitate (Riscul seismic, Program public fără rezultate), Locuire și comunitate (regenerare urbană prin industria creativă), Calitatea arhitecturii (concursuri de soluţii şi idei).

“Raportul pentru București 2018 prezintă principalele provocări cu care se confruntă spațiul urban al Capitalei în prezent, atât ca probleme, cât și ca soluții. Pentru ca Bucureștiul să poată deveni o adevărată capitală europeană, considerăm că este absolut necesar ca arhitecții să fie direct implicați, ca interlocutori experți în comunicarea interactivă dintre reprezentanții administrației locale și cetățeni”, a mai spus arh. Șerban Sturdza.

De altfel evenimentul s-a desfăşurat în noul sediu al OARB, o clădire proaspăt renovată (casă în stil neoromânesc), situată pe strada Sfântul Ştefan nr. 32, pe care preşedintele OARB a declarat-o dechisă, inclusiv pentru discuţii cu cetăţenii care doresc să se implice în găsirea de soluţii adecvate pentru Capitală.

Pentru cei interesaţi, Raportul pentru București poate fi consultat în format PDF pe: https://www.oar-bucuresti.ro/documente/Raportul-pentru-Bucuresti-2018.pdf

Foto: OARB

 

 

Cele mai citite

Toți portughezii vor purta tricou CR7 la EURO 2024, ca să nu mai existe dubii în legătură cu marcatorul

IlustrațiiȘ Marian Avramescu Legenda vie a fotbalului portughez Cristiano Ronaldo mai are doar câteva zile până la debutul la Turneul Final al Campionatului European...
Ultima oră
Pe aceeași temă