„În urma analizei realizată de către Ministerul Educaţiei, aproximativ 5.000 de clădiri şcolare nu aveau conexiune la internet. Ca atare, în urma grupului comun pe care l-am constituit împreună cu operatorii de telefonie, cu ANCOM, cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale, am ajuns la un progres important, şi anume operatorii îşi vor lua un număr de şcoli pentru care vor asigura fibră optică şi vom ajunge, cel mai probabil, la 2.800 de clădiri şcolare conectate la internet, în plus faţă de cele pe care le avem. În sensul acesta va fi creat un contract-cadru, serviciile din partea operatorilor vor fi furnizate gratuit şi, în urma contractului-cadru, vom adopta şi un memorandum în şedinţa de Guvern, astfel încât să poată să fie finalizat şi juridic acest demers”, a declarat Raluca Turcan la începutul şedinţei de Guvern de joi, 3 septembrie.
Raluca Turcan, în calitate de vicepremier, a fost însărcinată de premierul Ludovic Orban să conducă grupul interministerial care pregătește începerea anului școlar 2020 – 2021.
Această situație, a existenței câtorva mii de imobile școlare fără conexiune la internet, fusese anunțată, joi dimineață, înainte de declarația vicepremierului Raluca Turcan, de un consilier din Ministerul Educației și Cercetării.
Pe lângă lipsa de conexiuni la internet, o altă problemă a începerii anului școlar, planificată la 14 septembrie, va fi lipsa tabletelor care ar fi trebuit oferite elevilor, astfel încât aceștia să poată participa la cursuri online, în acele zile în care nu vor fi prezenți în incinta unităților școlare.