10.1 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSocialPărinții nu mai primesc 1500 de lei pentru gradiniță. Ce susține Ministerul...

Părinții nu mai primesc 1500 de lei pentru gradiniță. Ce susține Ministerul de Finanțe

Un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului, proiect elaborat de Ministerul de Finanțe, a devenit extrem de controversat după ce s-a observat că el suspendă acordarea unui ajutor de 1500 de lei care se cuvenea familiilor care au copii la grădiniță sau la creșă.

Drept urmare, Ministerul de Finanțe a transmis un comunicat de presă intitulat “Precizări asupra reglementărilor fiscale referitoare la educația timpurie”, în care încearcă să justifice de ce nu pot fi acordați cei 1500 de lei. 

“Atât taxa pe valoarea adăugată, cât și accizele sunt impozite indirecte reglementate la nivelul Uniunii Europene prin directive care sunt obligatorii pentru toate statele membre și în cazul acestora nu se pot acorda alte facilități fiscale decât cele prevăzute în mod expres de respectivele directive. Scăderea cheltuielilor cu educația timpurie din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate contravine regulilor de funcționare a acestor impozite, astfel cum sunt stabilite de legislația europeană în domeniu”, precizează Ministerul de Finanțe.

Potrivit aceluiași comunicat de presă, “Legea nr. 239/2020 a fost adoptată fără a fi precizate sursele de finanțare pentru măsurile fiscale instituite și fără a prezenta niciun fel de estimări asupra impactului bugetar la momentul adoptării. Conform estimărilor ulterioare ale Ministerului Finanțelor, mecanismul actual de scădere a plafonului fiscal de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil din impozitul pe profit datorat poate genera, la nivelul anual, un impact estimat asupra veniturilor bugetare de 4,5 miliarde lei, ceea ce ar presupune o creștere a deficitului bugetar cu 0,4 pp, până la 7,56% din PIB, cu impact atât din perspectiva spațiului fiscal restrâns determinat de măsurile curente de susținere și stimulare economică pe fondul pandemiei Covid-19, cât și din perspectiva procedurii de deficit excesiv în care se află România, ajustarea fiscal-bugetară fiind o condiție necesară pentru accesarea fondurilor alocate țării noastre din Mecanismul pentru Redresare si Reziliență”.

Legea 239 / 2020, despre care Ministerul de Finanțe sugerează că a fost întocmită prost, a fost publicată în Monitorul Oficial în noiembrie 2020. În mod normal, după publicarea legii, Ministerul de Finanțe trebuia să emită norme de aplicare a acesteia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă