15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSocialIstoricii nu mai au acces la ­documente de arhivă

Istoricii nu mai au acces la ­documente de arhivă

Adrian Cioroianu spune că au mai existat precedente de istorici chemaţi la poliţie după studierea şi publicarea unor date din arhive. „În măsura în care este adevărat ceea ce spun colegii mei istorici, această protecţie a datelor – care este dorită de noi toţi – dacă afectează munca istoricilor nu este în regulă. Iar, din păcate, avem astfel de precedente, inclusiv în Republica Moldova. Unul dintre colegii mei a adus în discuţie cazul unui coleg istoric de la Chişinău, care a scris despre Gulag şi s-a trezit chemat la DIICOT-ul local pentru că ar fi dat anumite date cu caracter personal“, ne-a declarat Cioroianu, prezent la evenimentul de lansare a unui volum, la standul Editurii Universităţii din Bucureşti, de la târgul de carte Gaudeamus.

Cioroianu susţine că un istoric nu şi-ar putea realiza cercetările fără a avea acces la date de arhivă. „Vă daţi seama că, pentru un istoric, aceste date despre anumite personaje care fie au murit în închisorile comuniste, în Holocaust, în timpul regimului de dreapta sau de stânga… Dacă este dusă la absurd, această lege a protecţiei datelor cu caracter personal nu-i mai permite istoricului să caute nimic în arhivă. Trebuie găsită o soluţie justă între protecţia datelor – pe care toată lumea o doreşte – şi activitatea istoricilor, a căror muncă este să caute în arhivă şi să probeze ceea ce găsesc prin descrierea numelor reale ale personajelor, de multe ori“, ne-a mai spus Cioroianu.

Întrebat dacă ar putea exista interese ca legea protecţiei datelor cu caracter personal să interzică accesul la documente de arhivă, Adrian Cioroianu a spus că este greu de dat un verdict în acest moment. „Nu aş putea să spun dacă este aşa sau dacă este altfel. Deocamdată nu a fost cazul. Până acum, în România, eu şi colegii mei istorici am putut să căutăm în arhive şi să ne desfăşurăm activitatea“, ne-a mai precizat fostul ministru.

 

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...
Ultima oră
Pe aceeași temă