26.5 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSocialEducațieMinisterul Educației, amendat pentru încălcarea GDPR

Ministerul Educației, amendat pentru încălcarea GDPR

Ministerul Educației ar putea fi amendat, după ce a primit un avertisment pentru încălcarea legislației privind prelucrarea datelor cu caracter personal, urmare a unei declarații introduse de precedenta șefă a Învățămâmântului, Monica Anisie, privind școla online.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a sancționat cu avertisment Ministerul Educației (ME) pentru introducerea, anul trecut, în mandatul ministrului Monica Anisie, a unei declarații scrise obligatorii, ce trebuia completată de elevi, părinți și profesori, pentru organizarea cursurilor de predare online.

În cazul în care nu va lua măsuri pentru remedierea problemelor, ME ar putea fi nevoit să plătească și o contravenție.

Adresă către inspectorate

Acum, Ministerul Educației a transmis o adresă către inspectoratele școlare din teritoriu, prin care solicită “distrugerea” declarațiilor.

“Prin adresa Ministerului Educației și Cercetării nr. 36347/26.10.2020 s-au transmis către dumneavoastră recomandări privind organizarea activității didactice online în condiții de securitate, respectiv o Declarație – angajament, document în completarea prevederilor Metodologiei – cadru privind desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului, precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal aprobată prin O.M.E.C. nr. 5545/2020.

Având în vedere că Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal – ANSPDCP a dispus în sarcina Ministerului Educației să șteargă/distrugă declarațiile – angajament ale elevilor/părinților/tutorilor/cadrelor didactice privind desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului, colectate/prelucrate până în prezent, indiferent de suportul pe care sunt stocate (fizic/electronic),

Întrucât Ministerul Educației nu a prelucrat în vreun mod (colectat/înregistrat/stocat etc.), în concret, nicio declarație de la părinți/tutori/cadre didactice, vă solicităm să întreprindeți de urgență toate demersurile pentru ca unitățile de învățământ de pe raza județului să șteargă/distrugă declarațiile depuse de către elevi/părinți/tutori/cadre didactice, indiferent de suportul pe care sunt stocate acestea (fizic/electronic)”, se arată în adresa ME 2095 din 08.09.2021 către inspectoratele școlare din teritoriu, obținută de cotidianul național “România liberă”.

În adresa aprobată de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Sorin Ion, li se mai solicită inspectoratelor să informeze persoanele vizate.

“De asemenea, în aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1. lLit. a.) din RGPD, conform cărora datele cu caracter personal sunt prelucrate în mod legal, echitabil și transparent față de persoana vizată, vă rugăm să informați persoanele vizate de acest demers, respectiv că datele cu caracter personal prelucrate prin intermediul declarațiilor – angajament (nume, prenume, unitatea de învățământ, clasa, semnătura) sunt distruse/șterse”, se mai precizează în adresa ME.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă