19.1 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSocialEducațieÎn Cipru a mai fost inaugurată o școală românească

În Cipru a mai fost inaugurată o școală românească

În Cipru a fost deschisă miercuri a opta școală românească în localitatea Xylofagou, anunță ambasadorul României la Nicosia, Dan Mihalache. În școală vor învăța 10 elevi.

Ambasadorul României la Nicosia a anunțat că miercuri a fost deschisă a opta Școală Românească în localitatea Xylofagou, din Cipru.

Proiectul este coordonat de Christina Todea Christodolou.

Localitatea Xylofago din Cipru este cea unde s-a deschis noua școală românească

„O nouă Școală Românească în Cipru! Împreună cu doamna Christina Todea Christodolou, care coordonează acest proiect, am deschis a VIII-a Școală Românească în localitatea Xylofagou.

La acest moment au fost prezenți primarul localității, domnul Georgios Tasou și Directorul Școlii Elementare A, care va găzdui cursurile de limba română.

Sub îndrumarea doamnei învățătoare Flori Moisa, prima clasă de elevi, care cuprinde 10 copii, ne-a încântat cu un scurt program de poezii și cântece românești“, a scris, miercuri seara, pe Facebook, Dan Mihalache, conform stiridiaspora.ro.

Proiectul “Şcoala Românească”

La initiativa Ambasadei României la Niciosia și a “Alianţei Românilor din Cipru”, începând din luna februarie 2004, a fost deschisă prima școală cu program în limba română din Cipru. Școala (inaugurată la 21.02.2004 și care activează pe principiul unei Școli de Duminică) asigură cursuri de limba română, istorie şi geografie în localităţile Nicosia, Limassol, Larnaca, Pafos, Dali şi Paralimni. Sălile de curs sunt asigurate de Ministerul Educaţiei şi Culturii al R. Cipru (pentru şcolile din Nicosia, Larnaca, Pafos, Dali şi Paralimni) şi de către Mitropolia Limassol-ului (şcoala din Limassol). Numărul celor care frecventează cursurile Şcolii româneşti este de aproximativ 180 de elevi în 14 clase. Proiectul este parțial finanţat de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, prin programele destinate comunităţilor româneşti din străinătate.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Sindicatele din Cultură afirmă că nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media "CulturMedia" afirmă că membrii acesteia nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ. Acest...

Se oprește apa caldă în patru sectoare ale Capitalei

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunţă că se vor efectua lucrări de înlocuire și de reparații pe conductele rețelei termice primare, în zone din...

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...
Ultima oră
Pe aceeași temă