15.4 C
București
miercuri, 28 septembrie 2022
AcasăSocial44 de milioane de lei pentru piste de biciclete

44 de milioane de lei pentru piste de biciclete

În Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea de Guvern 277/2019, aprobată de Cabinetul Dăncilă la sfârșitul săptămânii trecute.

Prin HG 277, Executivul aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții denumit „Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a municipiului București”.

Guvernul a decis, astfel, alocarea de fonduri, timp de șase luni, în vederea construirii a 48 de kilometri de piste pentru biciclete, precum și a 420 de locuri de parcare pentru biciclete. Acestea vor fi amenajate pe patru trasee din centrul Capitalei. Cele patru trasee sunt următoarele:

Piața Victoriei – Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Șos. Pipera –
Piața Presei Libere – Șos. Kiseleff – Bd. Constantin Prezan;

Piața Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Șos. Ștefan cel Mare – Șos. Mihai Bravu;

Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta – Splaiul Independenței – Bd. Națiunile Unite;

Bd. Libertății – Piața Constituției – Bd. Unirii – Bd. Decebal – Bd. Basarabia – Stadionul Național.

Pistele și parcările pentru biciclete vor fi construite de-a lungul a 21 de străzi și de bulevarde. Noile piste vor avea o lungime totală de 48,25 de kilometri.

O parte din banii necesari acestui program va veni de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului, prin transferarea unei părți din sumele provenite din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Cealaltă parte a banilor va proveni din bugetul local al Unității Administrativ-Teritoriale Municipiul București, „în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii”, menționează textul publicat în Monitorul Oficial.

Decizia Guvernului Dăncilă vine în sprijinul programelor de dezvoltare a transportului ecologic, solicitate de Consiliul General și de Consiliile Locale ale unor sectoare din municipiul București. Astfel, încă de acum un an, CGMB a aprobat alocarea a 7,5 milioane de lei pentru o pistă de biciclete cu lungimea de aproape 8 kilometri, pe traseul Piața Victoriei – Bd. Aviatorilor –  Șos. Pipera – DN 1 –  Piața Presei Libere – Bd. Constantin Prezan. Acest obiectiv coincide cu primul dintre cele patru trasee aprobate de Cabinetul Dăncilă prin HG 277/2019.

„Reţeaua de piste de biciclişti din Bucureşti este slab dezvoltată şi nu face faţă traficului existent. În acelaşi timp, configurarea actuală a arterelor de circulaţie din Bucureşti nu asigură o circulaţie fluentă şi facilă traficului de biciclişti şi nici nu permite o dezvoltare a reţelei de piste de biciclete care să îmbunătăţească condiţiile de circulaţie pentru această categorie de participanţi la trafic”, menționa, anul trecut, un document elaborat de Primăria Capitalei.

De asemenea, Primăria Sectorului 4 a lansat un program de instalare a 30 de containere destinate parcării bicicletelor. În plus, urmează a fi montate rastele metalice în zonele stațiilor de metrou, în curțile liceelor, precum și în alte locuri care vor fi identificate de Direcția Mobilitate Urbană a Sectorului 4.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sorin Cîmpeanu șterge comentariile de pe Facebook – Marian Godină, „victima” Ministrului Educației: „Să vă fie rușine”

După ce a ieșit la iveală articolul Emilie Șercan cu privire la plagiatul ministrului Sorin Cîmpeanu, celebrul Marian Godină, i-a lăsat pe Facebook, la...
00:00:59

Guvernator: Zece rachete rusești au lovit Zaporojie

Zece rachete rusești S-300 au lovit orașul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, peste noapte, a declarat guvernatorul regional pe canalul său de Telegram marți (27...
Ultima oră
Pe aceeași temă