27.4 C
București
joi, 8 iunie 2023
AcasăSocialGrevă generală la STB. Bucureștiul e paralizat. Aglomerație infernală pe străzi. Metroul...

Grevă generală la STB. Bucureștiul e paralizat. Aglomerație infernală pe străzi. Metroul nu mai face față

E grevă generală la STB. Transportul public de suprafață din București este paralizat, joi dimineață, din cauza unui protest spontan al angajaților STB. 1450 de autobuze, troleibuze și tramvaie au rămas în depouri și autobaze.

UPDATE: În această dimineaţă, prefectul Municipiului Bucureşti, în virtutea atribuţiilor legale, privind respectarea ordinii publice şi menţinerea climatului de pace socială , directorul general al Poliţiei Capitalei  şi directorul general al Jandarmeriei Bucureşti, au dispus măsuri operative, în sprijinul populaţiei afectate de greva lucrătorilor STB: 

 • A fost suplimentat efectivul de poliţie rutieră, care împreună cu poliţia locală asigură fluidizarea traficului în principalele intersecţii. 
 • Suplimentarea efectivelor de poliţie şi jandarmerie în zona staţiilor de metrou , atât în interior cât şi la exterior, în scopul asigurării unui flux normal, pentru prevenirea oricăror incidentre şi prevenirea aglomerărilor , în context pandemic. 

Informarea cetăţenilor aflaţi în staţiile STB, prin echipajele de poliţie şi jandarmerie, cu privire la situaţia generate de grevă.

Care sunt cerințele angajaților STB

Angajații STB cer măriri de salarii și condiții mai bune de muncă, dar și demiterea actualei conduceri. Ei vor 200 de lei în plus ceea ce, susține directorul STB, ar băga în insolvență societatea. Angajații el îi acuză de furt de combustibil și de piese. 

Aceştia cer renegocierea CCM şi salarii mai mari cu 35%. Adică o creştere de 200 de lei pentru fiecare şofer STB cu un salariu mediu de 4.000 de lei pe lună. În paralel vor condiţii mai bune de muncă. Angajaţii se plâng că autobuzele au aceleaşi anvelope de ani de zile şi că sunt frecvent probleme cu mijloacele de transport pe care le conduc. 

Ei se tem că îşi vor pierde locurile de muncă în condiţiile în care conducerea instituţiei a anunţat că anumite posturi vor fi desfiinţate. Tocmai de aceea cer şi demiterea directorului STB pentru modul în care a negociat în ultimul an.

Locuitorii Capitalei au aglomerat metroul, iar în stații s-a produs haos.

Directorul STB acuză liderii de sindicat că au interese ascunse și amenință cu plângeri penale.

E grevă generală la STB. Nicușor Dan: „Greva e ilegală”

Nicușor Dan a susținut o conferință de presă în contextul grevei STB. iată cele mai importante declarații:

 • Avem o grevă la STB, o acțiune foarte gravă care afectează foarte mulți bucureșteni. 
 • Este grevă ilegală pentru multe motive. Suntem în stare de alertă și-n stare de alertă nu se fac greve. 
 • Există o obligație legală să fie asigurată o activitate de o treime, lucru care nu se întâmplă. 
 • Acțiunea în instanță este scrisă și depusă la Tribunalul București de către STB. 
 • Această grevă afectează viața a sute de mii de bucureșteni. 
 • Nu este o grevă spontană, așa cum se afirmă. Este o grevă orchestrată de sindicatul reprezentativ și avem dovezile în acest sens. Este o grevă politică. 
 • Îmi pare rău că șoferii au căzut în plasa acestor manipulări. 
 • Fac apel la șoferi să înțeleagă gravitatea acțiunilor lor. 
 • Mulțumesc mai multor instituții care s-au mobilizat, pentru că aveam informații cu privire la ce s-a întâmplat în această dimineață. 
 • Am făcut toate eforturile pentru a menține în viață STB, care era la limita falimentului când am ajuns în primăria. Datoriile erau de 2 miliarde de lei, când am ajuns în primărie. 
 • Vreau să spun că această societate trebuie optimizată și nu vom renunța la a face acest lucru, la controlul pe care contractul de delegare ni-l permite. Vom continua să facem controalele ca mașinile să plece la timp din stații, pentru ca bucureștenii să nu fie afectați. 
 • Sunt deschis la dialog, nu cu dl. Petrariu, să-și desemneze niște reprezentanți de dialog.  

Știre în curs de actualizare

Urmărește România Liberă și pe pagina de Facebook

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Șoigu afirmă că trupele sale au respins în cursul nopţii o ofensivă ucraineană în regiunea Zaporojie

Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, a declarat joi că trupele sale au respins în cursul nopţii o ofensivă ucraineană în regiunea Zaporojie, în...

West Ham United a câștigat trofeul Europa Conference League la fotbal dispunând de Fiorentina cu 2-1

West Ham United a cucerit trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri seara,...
00:00:29

Un bărbat „traversează drumul” într-o barcă după spargerea unui baraj din Ucraina

Un bărbat, locuitor ucrainean, „ traversează drumul” într-o barcă după spargerea unui baraj din Ucraina, de la Kakhovka, de lângă Mykolaiv. Un locuitor din Mykolaiv...
Ultima oră
Pe aceeași temă