1.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSocialEvenimentNoua lege a pensiilor se va aplica de anul viitor, spune Marcel...

Noua lege a pensiilor se va aplica de anul viitor, spune Marcel Ciolacu

Proiectul Legii pensiilor ar urma să intre în vigoare de anul viitor, dar încă nu e finalizat, a precizat premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Premierul Ciolacu a făcut această precizare într-un mesaj transmis în ziua de duminică, 1 octombrie 2023, cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice.

“Susținem economia și investițiile în România, însă avem în vedere la nivelul Guvernului și măsuri sociale orientate ori de câte ori este nevoie către nevoile persoanelor de vârsta a treia. Vrem ca pensia să reflecte corect contribuția de o viață a fiecărui român. Am promis o nouă lege a pensiilor, pe care ne-am propus să o finalizăm și să o aplicăm de anul viitor, și care să elimine inechitățile existente la ora actuală în ceea ce privește sistemul de pensii. Măsurile cu care venim vrem să asigure acel echilibru social de care românii ajunși la vârsta de pensie au nevoie, iar pensiile pe care le încasează să nu se transforme în venituri de subzistență, ci să le asigure un trai decent. Pentru că respectul pentru generațiile de vârstnici înseamnă să-i protejăm și pe cei rămași singuri, ne vom asigura că interesele lor vor fi apărate și că beneficiază de îngrijirea de care au nevoie în cele mai bune condiții”, precizează mesajul premierului Ciolacu, transmis de Guvernul României.

Mesajul premierului nu explică dacă viitoarea Lege a pensiilor se va referi și la actualele “pensii speciale”. Teoretic, toate persoanele care acum beneficiază de pensii speciale ar trebui să ajungă să primească pensii conform regulilor stabilite pentru pensionarii din sistemul public.

O modificare certă pe care o va aduce viitoarea lege va fi modificarea vârstei de pensionare. În prezent, se încearcă atingerea vârstei standard de pensionare, la femei, de 63 de ani, în mod eșalonat, până în anul 2030. Conform viitoarei legi, ar urma să se realizeze egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu vârsta bărbaților, la 65 de ani, eșalonat până în anul 2035.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Odobescu și vicepremierul pentru integrare europeană al Ucrainei, despre minoritatea română din statul vecin

Protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este importantă pentru un stat ucrainean incluziv, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, în cadrul unei declaraţii...

Când vor circula trenurile din România cu 160 km/h?

Viteza medie cu care un tren de călători circulă la ora actuală în România este de 44 km/h. Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean a...

Abatoarele din Germania caută cu disperare muncitori români de sărbători. Cât este leafa

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, când toată lumea se așteaptă la vânzări generoase, este nevoie și de mai multă forță de muncă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă