10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSocialEvenimentMina care plutea în zona Eforie a fost distrusă

Mina care plutea în zona Eforie a fost distrusă

Scafandrii militari români au reușit să neutralizeze mina care plutea în zona Eforie.

“Scafandrii de luptă EOD au executat, în seara zilei de duminică, 31 iulie, o misiune de intervenție pentru neutralizarea și distrugerea unei mine marine, care se afla în derivă, la o distanță de aproximativ 2 mile marine (3,6 km), în largul țărmului românesc, travers de Eforie”, a anunțat, duminică seară, Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Mina fusese inițial semnalată la două mile marine de țărm, de pescari care ieșiseră cu o barcă să adune guvizi. Situația era periculoasă întrucât în zonă circulau ambarcațiuni, atât bărci de pescari cât și iahturi de agrement. Echipa de scafandri a Forțelor Navale Române și-a început intervenția în jurul orei 19,30. Militarii s-au deplasat la locul indicat de pescari cu două ambarcațiuni rapide.

Scafandrii militari români au constatat că obiectul suspect este o mină marină de tip YaM. Asemenea dispozitive au fost instalate de militarii din Forțele Navale ale Ucrainei pentru a preveni accesul în porturile lor de la Marea Neagră, cum ar fi Odessa, Ochakov și Chernomorsk. Aparent din cauza furtunii, cablurile de ancorare ale unor asemenea dispozitive s-au rupt, iar minele au fost purtate de vânt și de curenții marini spre sudul Mării Negre. Rusia anunțase la un moment dat că minele ucrainene au ajuns chiar până în strâmtoarea Bosfor.

La finalul lunii martie 2022 se estima că aproximativ 420 de mine ar pluti în apele Mării Negre.

Mina care plutea în zona Eforie ar proveni din Ucraina

Mina găsită în apele teritoriale românești reprezenta un pericol pentru navigație. Ea a fost transportată într-un raion de siguranță și a fost distrusă prin explozie. Misiunea de neutralizare s-a finalizat în circa o oră.

Aceasta a fost a doua mină neutralizată de militarii români, de când a început războiul în Ucraina. Prima intervenție de acest gen s-a desfășurat în luna martie 2022.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă