1.2 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSocialEducațieElevi români, proiect pe Stația Spațială Internațională

Elevi români, proiect pe Stația Spațială Internațională

Trei elevi din Hunedoara, îndrumați de un profesor pasionat, au demonstrat că școala românească mai are un viitor, producând încă performanță.

Un program creat de trei elevi din municipiul Hunedoara va rula pe Staţia Spaţială Internaţională pentru a monitoriza evoluţia şi starea de sănătate a vegetaţiei de pe planeta Pământ, experimentul fiind propus de echipa clubului RobotX, al cărui mentor este profesorul Mircea Nistor.

Potrivit acestuia, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a anunţat că proiectul gândit de cei trei elevi va fi aplicat în perioada aprilie – mai pe Staţia Spaţială Internaţională, datele culese în cadrul experimentului urmând să fie prelucrate de aceştia la sfârşitul lunii viitoare.

Programul a fost gândit şi creat de Alexandru Budiul, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic “Traian Lalescu”, Maria Alexa, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic “Traian Lalescu”, şi de Luca Rădos, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional “Iancu de Hunedoara”.

Într-un mesaj transmis de ESA profesorului Mircea Nistor şi citat de pagina oficială a Primăriei Hunedoara, se arată că experimentul AstriX Mission Space Lab a obţinut “statutul de zbor”, precizându-se că acesta va rula pe Staţia Spaţială Internaţională în perioada aprilie – mai 2023.

“Vom descărca datele şi le vom trimite spre sfârşitul lunii mai. Veţi putea apoi să scrieţi raportul vostru final, care este ultima fază a Mission Space Lab Challenge”, se menţionează în mesaj.

Desfășurarea proiectului

Profesorul Mircea Nistor a explicat că proiectul la care participă elevii din cadrul RobotX Hunedoara s-a derulat în două faze.

În prima dintre acestea, echipele înscrise au trimis către ESA proiecte sau idei de experimente, dintre care au fost selectate cele mai bune.

Apoi, ESA a transmis echipelor câştigătoare câte un kit specializat, iar copiii au creat softul necesar pentru funcţionarea experimentului propus.

“Noi am primit acest kit anul trecut, în decembrie, el fiind format, în principal, dintr-un micro-controller, un modul de inteligenţă artificială şi o cameră. Cei trei copii au creat softul necesar, iar acesta va rula pe un kit similar amplasat pe Staţia Spaţială Internaţională. Experimentul va dura cam trei ore, adică durata în care Staţia înconjoară, pe orbită, Pământul de două ori. Este un sentiment nemaipomenit pentru copii să ştie că softul lor va rula pe Staţia Spaţială Internaţională! La fel este şi pentru mine. În cele trei ore, se vor realiza aproximativ 1.000 de imagini care ne vor ajuta apoi să evaluăm starea de sănătate a vegetaţiei planetei şi evoluţia acesteia”, a explicat coordonatorul şi mentorul RobotX Hunedoara.

În urmă cu patru ani, o altă generaţie de elevi din cadrul echipei RobotX Hunedoara a mai realizat un soft cu ajutorul căruia, tot de pe Staţia Spaţială Internaţională, s-a făcut o evaluare a modului în care evoluează stratul de nori al planetei, constatându-se atunci o tendinţă de creştere a acestuia, a mai arătat profesorul Mircea Nistor.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
00:00:47

VIDEO. Papa Francisc și-a revenit. Suveranul pontif a suferit o inflamație pulmonară acută în urmă cu 2 săptămâni

Papa Francisc s-a simțit suficient de bine pentru a citi rugăciunea Angelus de la o fereastră a Vaticanului cu vedere spre Piața Sfântul Petru,...

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, la DNA: Nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîţu fără domnul preşedinte

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a sosit vineri la DNA, în contextul anchetei privind achiziţiile de vaccinuri anti-COVID din pandemie, în care mai...
00:00:42

VIDEO. Blinken critică Israelul cu privire la numărul de victime civile din Gaza

Secretarul de stat american Antony Blinken, în cea mai dură critică publică la adresa modului în care Israelul a condus războiul împotriva Hamas în...
Ultima oră
Pe aceeași temă