12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocialEducațieCum să le trezești copiilor interesul pentru lectură? 5 metode eficiente

Cum să le trezești copiilor interesul pentru lectură? 5 metode eficiente

Capacitatea celor mici de a asimila lucruri noi este uimitoare, creierul lor în continuă dezvoltare fiind capabil să învețe în permanență. Chiar și atunci când par să asculte pasiv, ei înregistrează sunetele și cuvintele pe care le aud. Cititul cu voce tare, apoi lectura individuală au beneficii multiple atât pentru dezvoltarea cognitivă, cât și emoțională a copiilor.

Cum faci însă să trezești interesul celor mici spre lectură, să le abați atenția de la stimuli mai ușor de accesat precum tableta sau televizorul, și să le menții atenția și concentrarea către o carte sau o poveste minim douăzeci de minute pe zi? Iată câteva metode care funcționează.

Începe cu cărți ilustrate

În primele lor etape de dezvoltare, copiii încep să cunoască lumea din jur prin intermediul stimulilor și al imaginilor. Cărțile ilustrate le oferă șansa de a descoperi tărâmuri magice, pline de aventură, de a păși vizual în aceste lumi și de a fi mai aproape de personajele lor preferate.

Aici îi pot întâlni nu doar pe Albă ca Zăpada sau ursulețul Winnie, ci pot afla și De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură sau despre Istoria secretă a Țării Vampirilor, din cărțile scrise de autori români de la Editura Arthur. În plus, mulți copii învață și asimilează prin stimulare vizuală, iar astfel le este mult mai ușor să reproducă ceea ce au văzut și auzit. Acest lucru trebuie început însă de la vârste cât mai fragede.

Implică-l în dezvoltarea acțiunii

Una dintre modalitățile care funcționează cel mai bine pentru a le stimula copiilor interesul pentru lectură, de la cele mai mici vârste, este să îi ajuți să fie implicați activ în poveste și narațiunea ei. Aceasta înseamnă că le poți sugera să propună, de exemplu, un alt final pentru povestea pe care tocmai ați terminat-o, sau să își imagineze un alt mod de desfășurare a acțiunii la un moment dat.

Mai mult, atunci când lecturați împreună poți folosi intonații diferite pentru fiecare dintre vocile personajelor principale sau pentru schimbările de acțiune, sau puteți încropi o mică piesă de teatru pe baza uneia dintre povești, împreună cu cei ai casei. Astfel cel mic se va convinge cât de amuzante sunt lecturile și își va dori să continue singur la un moment dat.

Lasă-i să aleagă singur ce dorește să citească

În momentul în care lectura începe să devină un act benevol, de plăcere, este bine să îl lași și singur pe copil să-și aleagă poveștile și cărțile pe care va dori să le citească. Va avea nevoie, desigur, și de ajutorul tău să îl ghidezi în acest sens, astfel încât să afli ce subiecte și genuri literare preferă la un moment dat.

De la o anumită vârstă încolo, va trebui să îi oferi și satisfacția alegerilor personale, pentru a se cufunda singur în lumea plină de mister a aventurilor lui Harry Potter, a întâmplărilor cu iz istoric din Legendele valahe sau a celor din Mitologia nordică.

Propune-i genuri diferite

Cei mici în special se pot plictisi ușor, așa încât este bine să variezi genurile și tipurile de povești pe care le lecturați împreună, mai ales la vârste mici. Ceea ce contează însă este să perseverați, mai exact să îți dedici minim 20 de minute pe zi lecturii alături de cel mic.

Studiile au arătat că un timp mai mare dedicat acestei activități îi poate face pe copiii foarte mici să devină nerăbdători și să-și piardă interesul. Totuși, faptul că este implicat constant în acest tip de activitate îl va ajuta să-și dezvolte capacitatea de concentrare, iar prin lectura de diferite genuri se va convinge singur de cât de amuzante și relaxante sunt poveștile în orice moment.

Fii un exemplu pentru copilul tău

Copiii învață prin exemplu, astfel încât dacă te va vedea și pe tine cu o carte în mână va fi tentat să procedeze la fel. Textul scris și lectura trebuie să facă parte integrantă din viața de zi cu zi, deoarece în acest fel copilul va reuși să își dezvolte mai rapid vocabularul, își va aminti cuvinte sau fraze din ce a citit, și implicit va învăța să îndrăgească și să respecte cărțile. Copiii crescuți într-o casă cu multe cărți au abilități matematice, informatice și de citire, și va avea performanțe academice mult mai bune, pe termen lung, arată studiile. Lectura este esențială atât pentru dezvoltarea cognitivă, cât și emoțională a celor mici, astfel încât ea trebuie să fie începută cât mai devreme. Chiar dacă poate fi nevoie de depășirea unor momente sau decalaje inițiale, copiii pot percepe cititul drept o activitate făcută din plăcere, și care îi poate însoți pe tot parcursul vieții!

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă