27.7 C
Bucharest
Sunday, 24 September 2023
HomeSocialEducațieAngajații din Educație protestează în marile orașe. Liderii sindicali au refuzat oferta...

LIVE UPDATE Angajații din Educație protestează în marile orașe. Liderii sindicali au refuzat oferta premierului. Au fost primiți de Iohannis. Greva continuă

Angajații din Educație, aflați în cea de-a doua săptămână de grevă generală, protestează în București și în alte mari orașe ale României, de-a lungul zilei de 30 mai 2023.

Cel mai mare protest s-a desfășurat în București, în fața sediului Guvernului. În Piața Victoriei au fost prezente circa 20.000 de persoane. Ulterior, o coloană de protestatari s-a deplasat din Piața Victoriei spre Palatul Cotroceni. Liderii sindicali din Educație au cerut să fie primiți de șeful statului. Președintele Iohannis i-a primit dar nu le-a promis ceva concret.

Guvernul României anunțase că premierul Ciucă va avea, marți, o întâlnire cu protestatarii.

Greva generală în Educație a început în ziua de 22 mai 2023.

UPDATE 16,30 După ce au ieșit de la întâlnirea cu președintele Iohannis, liderii sindicali au anunțat că, marți și miercuri, se vor consulta cu membrii lor de sindicat. În mod cert, în dimineața zilei de miercuri, 31 mai, va fi grevă. Liderul sindical Marius Nistor a precizat că principala revendicare, cea de mărire a salariilor cu 25 la sută, încă n-a fost satisfăcută.

UPDATE 16,30 Traficul rutier a fost deviat de la Academia Militară spre Șoseaua Panduri. Foarte multe automobile sunt blocate în trafic, în această zonă.

UPDATE 15,30 Circulația rutieră și circulația pietonilor pe Bulevardul Iuliu Maniu din Sectorul 6 al Capitalei au fost închise în apropierea Palatului Cotroceni, ca urmare a protestului cadrelor didactice.

Din cauza acestor restricții, câteva autobuze și troleibuze ale STB sunt blocate. Se pare că STB nu fusese informată că vehiculele de transport public nu vor mai putea circula. Acest lucru sugerează că protestul de la Cotroceni este mult mai amplu decât se estima.

Foto Laurențiu Mușoiu

UPDATE 14,15 Întâlnirea dintre președintele Iohannis și liderii protestatarilor din Educație va începe la ora 15,30 la Palatul Cotroceni.

UPDATE 13,45 Surse politice afirmă că președintele Iohannis îi va primi pe liderii sindicatelor din Educație. Întâlnirea nu a fost deocamdată confirmată oficial de Președinția României.

UPDATE 13,00 Liderii sindicali din Educație au ieșit de la întâlnirea cu premierul Ciucă și au anunțat că au refuzat oferta acestuia. Drept urmare, greva generală a profesorilor continuă.

Foto Laurențiu Mușoiu

UPDATE 12,30 O serie de linii de transport în comun din București au fost deviate, pentru a nu mai ajunge în apropierea Palatului Cotroceni.

UPDATE 12,00 Grupuri de elevi din provincie se află în Piața Victoriei, pentru a-și susține profesorii aflați în grevă. Pe un banner afișat de tineri este pusă inscripția “Elevii sunt cu voi”.

Foto Laurențiu Mușoiu

UPDATE 11,30 Proteste cu un mare număr de persoane se desfășoară în municipiile Cluj Napoca și Drobeta Turnu Severin. Aici au venit și cadre didactice din alte județe.

UPDATE 11,20 Ministrul Educației, Ligia Deca, a ajuns la sediul Guvernului. De la ora 12, la Palatul Victoria este anunțată o întâlnire între premierul Ciucă și liderii sindicali din Educație. Cel mai probabil, la această întâlnire va participa și ministrul Educației.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Volvo a anunțat că va renunța de la anul la producția de mașini diesel

Volvo Cars a anunțat că va stopa producția oricăror modele diesel rămase până la începutul anului 2024, pe măsură ce devine un producător de...

Al doilea transplant de inimă de la porc la om, efectuat în SUA. De această datpă, inima animalului a fost modificată genetic

Intervenția chirurgicală revoluționară a fost efectuată de către aceeași echipă de la Centrul Medical al Universității din Maryland, care a făcut și primul...

condamnat la închisoare și bătut de interlopi

Toate necazurile au apărut în viața lui după ce s-a îmbogățit peste noapte. Mihai Cazacu a fost vizat în 2017 de o anchetă...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies