13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocialDumitru Fărcaș a primit Ordinul Naţional "Serviciu Credincios" în grad de cavaler

Dumitru Fărcaș a primit Ordinul Naţional “Serviciu Credincios” în grad de cavaler

Distincţia i-a fost oferită maestrului Dumitru Fărcaş în cadrul spectacolului aniversar dedicat acestuia, organizat vineri seara la Cluj-Napoca.
În cadrul concertului organizat la Cluj-Napoca, domnul Fărcaş i-a mulţumit domnului preşedinte, spunând că este onorat de primirea acestei distincţii, mai precizează Administraţia Prezidenţială.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale transmis sâmbătă AGERPRES, maestrului Dumitru Fărcaş i-a fost înmânată, la spectacolul aniversar organizat vineri seara şi o Diplomă de Excelenţă de către ministrul George Ivaşcu.
Taragotistul Dumitru Fărcaş s-a născut pe 12 mai 1938 în satul Groşii Băii Mari, din judeţul Maramureş. El s-a înscris la liceul de muzică în 1956, iar din 1962 până în 1967 urmează cursurile Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultăţii de Interpretare, la clasa de oboi. După absolvirea academiei clujene, învaţă autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului.
Dumitru Fărcaş şi-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului “Maramureşul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul “Mărţişorul” al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.
El a fost distins cu numeroase premii internaţionale, printre care Premiul I şi titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor de la Helsinki (1962); Discul de aur decernat de Academia “Charles Cros” din Paris (1972); laureat al Premiului Ethnos (1991); laureat al Festivalului “Smithsonian Folklive Festival” de la Washington (1999); Premiul I la Festivalul Internaţional de la Bruxelles (1999); Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică şi Dans “Cele cinci Lyre” de la Budapesta (2000).

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă