Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Două dintre cele mai importante mine din Valea Jiului vor fi închise

Două mine au fost închise definitiv înaintea Crăciunului. Este vorba despre minele Uricani și Paroșeni din Valea Jiului, de unde ultimele tone de huilă extrase au fost încărcate în vagoanele de marfă.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 26.12.2017 - 17:09

În urma închiderii succesive a minelor, Valea Jiului tinde să devină o regiune foarte săracă. Aproximativ 40% din populația activă din zonă nu mai are de lucru, conform statisticilor oficiale. Reducerile de personal în ambele cazuri s-au realizat în timp. Puținii mineri rămași angajați se vor ocupa de ecologizarea minelor, recuperarea echipamentelor și utilajelor din subteran, după care minele vor fi închise și se va face ecologizarea la suprafață.

În prezent, la cele două exploatări miniere lucrează 554 de angajaţi, dintre care 400 în subteran. De la 1 ianuarie 2018, vor mai rămâne 496 de angajaţi care vor fi angrenaţi în operaţiunile de închidere şi ecologizare.

Conform documentelor oficiale, prima galerie de la Uricani a fost deschisă în anul 1947. Aici se exploata huilă cocsificabilă. În perioada de glorie a minei, înainte de anul 1989, la exploatarea de huilă din localitate munceau 4.000 de oameni. Acum au mai rămas 250 care vor lucra în continuare la programul de închidere din subteran, prevăzut pentru următorii doi ani. Mina de la Paroșeni a funcționat din 1966.

În toamna acestui an, în urma unei explozii provocate de o acumulare de gaze în mina Uricani, un miner și-a găsit sfârșitul în mină iar alți trei au fost răniți, unul dintre aceștia pierzându-și viața în spital, în urma unor infecții nosocomiale. Cu doar trei săptămâni înainte, la Lupeni doi oameni au murit și alți doi au fost răniți, informează evz.ro.

Comentarii

loading...