3.1 C
București
duminică, 4 decembrie 2022
AcasăSocialDosarul Colectiv. Din primărie, direct în pușcărie! Se cer pedepse maxime pentru...

Dosarul Colectiv. Din primărie, direct în pușcărie! Se cer pedepse maxime pentru vinovați

Dosarul Colectiv ajunge la final, iar procurorii DNA şi cei ai Parchetului General au cerut, joi, pedepse maxime pentru vinovați. Este vorba despre fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, dar și despre celelalte persoane care se fac vinovate de tragedia care a îndoliat o Românie întreagă în 2015. Ei au fost condamnați dar au făcut apel, scrie Agerpres.

Curtea de Apel Bucureşti a început vineri dezbaterile finale din dosarul „Colectiv”, context în care procurorii au cerut pedepse „orientate spre maximum prevăzut de lege” şi cu executare în cazul celor acuzaţi: fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentanții unei firme de artificii. 

Dosarul Colectiv. „Tragedia din Colectiv se poate întâmpla din nou, oricând”

Procurorul Parchetului General a declarat în faţa judecătorilor că şi după tragedia din Colectiv mulţi agenţi refuză să îşi ia autorizaţii pentru incendiu, doar afişează pe geam că nu au, dar anunţul nu îi exonerează de răspundere penală.

„Riscurile sunt şi mai mari. (…) Pot avea impresia că nu răspund penal pentru că victimele îşi asumă sa ardă de vii când intră într-o locaţie fără aviz. (…) Chiar dacă societate e marcată de tragedia din Colectiv, aceasta se poate întâmpla din nou oricând”, a spus anchetatorul.

La rândul său, procurorul DNA a cerut instanţei aplicarea unor pedepse maxime şi cu executare, susţinând că „este inexplicabilă atitudinea blândă a instanţei de fond”. Anchetatorul a mai adăugat că ordinea socială a fost „alterată” de corupţie, iar oameni au ars,”şi nu vorbim de doi, ci de un cimitir”.

În Dosarul Colectiv, Cristian Popescu Piedone a primit 8 ani și 6 luni de închisoare
Cristian Popescu Piedone s-ar putea muta din primărie direct în pușcărie!

Dosarul Colectiv se află în faza de apel

Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe Cristian Popescu Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentanții unei firme de artificii.

Ce pedepse au primit vinovații

Popescu Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare. El este acuzat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Patronii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare. Ei sunt acuzați de ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani.

Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la ISU Bucureşti, care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

CITEȘTE ȘI: Oana Zăvoranu, angajata lui Cristian Piedone la primărie!

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare în Dosarul Colectiv, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Peste 50 de milioane de euro, daune morale și materiale

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori.

Citiți România Liberă și pe Google News

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
00:01:21

VIDEO: Fanii sunt alături de legendarul fotbalist Pele

Fanii fotbalului l-au copleșit cu mesaje pozitive pe legendarul brazilian Pele, după ce fostul atacant a fost spitalizat, deoarece se luptă cu cancerul. Turnurile...

CSM București, victorie fără emoții în fața Ferencvaros, scor 30-24

Fetele noastre au reușit să facă un meci de senzație împotriva unguroaicelor de la Ferencvaros. Le-au învins cu scorul de 30-24, iar Cristina Neagu...

Iohannis nu l-a convins pe Nehammer. Austria nu vrea România în Schengen

Cu mai puțin de o săptămână înainte de reuniunea Consiliului JAI, șeful guvernului Austriei, cancelarul Karl Nehammer, a declarat că, în continuare, Austria nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă