24.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSocialCorectură dezastruasă la examene

Corectură dezastruasă la examene

După erorile mari de la corectura lucrărilor mai multor candidați care au participat la Evaluarea Națională și la Bacalaureat, s-au înregistrat diferențe mari între notele acordate și la examenul de titularizare în învățământul preuniversitar, înainte și după soluționarea contestațiilor.

O lucrare de la proba scrisă din cadrul concursului de titularizare, notată inițial cu 4,3, a primit, după soluționarea contestației, 9,1.

Spre deosebire de examenele susținute de absolvenții de gimnaziu și de liceu, Evaluarea Națională și, respectiv, Bacalaureatul, în cazul concursului susținut de profesori, Ministerul Educației nu solicită anchete pentru situațiile în care se constată modificări majore ale notelor acordate.

 

Curiozități din metodologie

O altă diferență majoră între examenele naționale susținute de elevi/absolvenți de liceu și Titularizare este dată de afișarea notelor: la Evaluarea Națională și la Bacalaureat se afișează, la final, atât notele inițiale, cât și cele de după soluționarea contestațiilor, în timp ce la concursul profesorilor se afișează doar nota finală, în ultimă instanță.

Astfel, modificările flagrante de note sunt semnificativ mai dificil de observat.

Conform metodologiei, se consideră notă finală, nota primită în urma contestației și doar acea notă se publică.

În Articolul 71 din metodologie se precizează, la alineatul 10: „Ulterior evaluării lucrărilor scrise, conducerea Ministerului Educației și Cercetării poate desemna, după caz, comisii de reevaluare, prin sondaj, a unui număr de lucrări scrise, urmărindu-se corectitudinea respectării baremelor de evaluare. În cazul constatării unor nereguli flagrante, conducerea Ministerului Educației și Cercetării propune conducerilor inspectoratelor şcolare măsuri de sancţionare a persoanelor care nu şi-au îndeplinit atribuţiile în cadrul concursului, potrivit prevederilor legale. Reevaluarea nu conduce la modificarea notelor candidaţilor”.

O altă diferență între examenele elevilor și concursul profesorilor este că la Evaluarea Națională și la Bacalaureat notele se publică prin anonimizare, pentru a fi respectate prevederile legislației GDPR, în timp ce la Titularizare se precizează numele candidaților.

Procentul de promovare la examenul de titularizare după rezolvarea contestaţiilor a crescut “uşor”, ajungând la 46%, de la 44,47%.

Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota 7 (șapte), iar pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), minimum nota 5 (cinci). Proba practică și inspecția la clasă au fost eliminate pentru anul în curs prin OUG nr. 70/2020, aprobată prin Legea nr. 179/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

România ia măsuri pentru a-și proteja alegerile din 9 iunie. Formulare pe hârtie și tablete fără acces la internet

Statul român ia măsuri pentru buna desfășurare a alegerilor din anul 2024, inclusiv pentru contracararea eventualelor tentative de imixtiune din partea Rusiei, iar un...

Cum să ai un birou eco-friendly? 3 sfaturi și recomandări

Un birou eco-friendly presupune utilizarea produselor reciclate sau prietenoase cu mediul, ceea ce duce la reducerea semnificativă a emisiilor de carbon și a deșeurilor....

Ce este dischinezia biliară și cum se manifestă?

Ai observat că, de câteva luni, te confrunți cu episoade inexplicabile, intermitente, de durere în partea dreaptă superioară a abdomenului? Durerea este suficient de...
Ultima oră
Pe aceeași temă