-1.6 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022
AcasăSocialAu început lucrările de restaurare ale Muzeului Vasile Pogor

Au început lucrările de restaurare ale Muzeului Vasile Pogor

Potrivit sursei citate, lucrările urmează a fi terminate în termen de 24 de luni, valoarea acestora fiind de 6,5 milioane de lei.

„Ne implicăm în acest proiect de renovare şi restaurare a Casei Vasile Pogor fiindcă este unul dintre simbolurile Iaşiului. Ştim foarte bine că la „Casa cu ferestre luminate”, aşa cum era cunoscută, se întâlneau personalităţile vremii care au participat la crearea României moderne. Eu sper ca, în urma lucrărilor, această clădire să îşi recapete strălucirea de altă dată. Eu cred că factorii implicaţi şi cei decizionali vor colabora pentru ca proiectul să fie finalizat la termen”, a declarat Romeo Olteanu.

Lucrările de reparaţii la Muzeul Vasile Pogor sunt necesare întrucât monumentul istoric prezintă zone afectate de infiltraţiile de apă, motiv pentru care se va interveni atât la fundaţia clădirii, cât şi la pereţi, acoperiş şi jgheaburi. Uşile vor fi restaurate, tâmplăria ferestrelor şi elementele din lemn degradate vor fi înlocuite. Totodată, instalaţiile sanitare, termice şi electrice vor fi înlocuite. Spaţiile din podul clădirii vor fi recompartimentate, urmând ca, ulterior, aici să fie organizate evenimente culturale. Proiectul prevede şi amplasarea unui lift pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilităţi la etaj şi la mansardă.

Potrivit proiectului, trotuarele vor fi refăcute şi vor fi realizate rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Parcul va fi reamenajat şi va fi creată o zonă destinată spectacolelor în aer liber. În curte, va fi montat un panou informativ pe care va fi prezentat istoricul clădirii, scris inclusiv în limbajul Braille.

„Proiectul înseamnă foarte mult dat fiind că este cel mai cunoscut obiectiv. Lumea, în general, asociază Muzeul Naţional al Literaturii Române cu Casa Pogor, deşi noi avem mult mai multe obiective muzeale. Este obiectivul care este asociat cu întreaga instituţie. Mult mai importantă este pentru Iaşi, pentru cultura ieşeană şi pentru istoria ieşeană. Şi nu doar atât. Societatea Junimea s-a înfiinţat şi a funcţionat în această clădire. De aceea suntem extrem de bucuroşi că se face această investiţie şi că la CJ Iaşi am găsit sprijinul şi chiar entuziasm în susţinerea proiectelor”, a declarat Lucian Dan Teodorovici, directorul MNLR Iaşi.

Cele mai citite

Producătorul de iPhone, Foxconn, încheie un parteneriat privind producerea mașinilor electrice în Indonezia

Foxconn, cu sediul în Taiwan, a declarat că a încheiat un parteneriat cu Ministerul Investițiilor din Indonezia și mai multe companii pentru a sprijini...

Simona Halep defilează la Australian Open: a ajuns în optimi fără probleme

Simona Halep s-a calificat sâmbătă dimineață în optimile de finală la Australian Open 2022, după ce a trecut în 2 seturi clare de Danka...

Jeff Bezos cheltuie 3 miliarde de dolari căutând tinerețea eternă

Jeff Bezos e gata „să spargă” 3 miliarde de dolari pentru a găsi tinerețea eternă, prin prelungirea vieții cu cel puțin 50 de ani. Provocarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU