18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSocialAdministratieMinisterul de Interne vrea să angajeze 5000 de oameni prin încadrare directă,...

Ministerul de Interne vrea să angajeze 5000 de oameni prin încadrare directă, adică direct din viața civilă

Vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a înaintat Guvernului un Memorandum prin care solicită angajarea a 5200 de oameni în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Memorandumul urmează a fi analizat în ședința de guvern din 28 februarie 2024.

Documentul elaborat de conducerea MAI menționează că, pe parcursul anului 2024, ar urma să fie angajate 5200 de persoane, prin încadrare directă (direct din viața civilă). Noii angajați vor fi pregătiți profesional în cadrul MAI, imediat după angajare.

“La nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, la data de 31.12.2023 erau vacante un număr de 36.392 funcţii, ceea ce reprezintă un deficit de 22,21%. Deficitul de personal cu care se confruntă una dintre principalele structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Poliția Română este de 20,27%”, precizează Memorandumul elaborat de conducerea MAI.

Poliția Română are un deficit de 13.403 oameni (20,27 la sută) iar Poliția de Frontieră Română are un deficit de 3.056 oameni (20,32 la sută). Inspectoratul General pentru Situații de Urgență are un deficit de 8.777 oameni (24,86 la sută). Instituția prefectului are un deficit de 201 oameni (10,18 la sută).

Memorandumul precizează că cele mai multe dintre cele 5200 de posturi vor fi ocupate în trimestrul patru al anului 2024. Totuși, ca excepții, “în trimestrul II al anului 2024, este necesar să se realizeze încadrarea unui număr de 300 de funcții din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență și structurile subordonate, precum și a unui număr de 100 de funcții din cadrul Direcției Generale de Protecție Internă și pentru desfășurarea unor activități specifice adiacente”. Deficitul total de posturi din cadrul DGPI nu este indicat în Memorandum.

MAI a angajat din sursă externă 5000 de oameni în anul 2021 și alți 5000 de oameni în anul 2022. “În anul 2023, constrângerile bugetare au determinat imposibilitatea inițierii și promovării unor demersuri în acest sens”, precizează Memorandumul.

Amintim că, în perioada în care MAI era condus de ministrul Lucian Bode, acesta s-a pronunțat la un moment dat pentru o analiză mult mai severă a angajărilor din sursă externă. Acest lucru s-a consemnat după ce un polițist care fusese angajat din sursă externă a comis un accident rutier mortal.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Investițiile Guvernului Ciolacu conduc la o creștere semnificativă a producției industriale în România

Premierul Ciolacu își validează strategia de investiții, pe măsură ce producția industrială a României înregistrează o creștere notabilă în 2024. Potrivit datelor publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă