8.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoComplicități între polițiști, politicieni și infractori. Ministrul Afacerilor Interne își acuză propria...

Complicități între polițiști, politicieni și infractori. Ministrul Afacerilor Interne își acuză propria instituție

Opinia publică este înmărmurită în fața unor incidente în care sunt implicați polițiști, iar ministrul de Interne recunoaște complicități între polițiști, politicieni și infractori. Ministrul ordonă măsuri urgente pentru a elimina “putregaiul” din instituția pe care o conduce.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a avut, luni, prima declarație publică după o serie de incidente produse de-a lungul săptămânii trecute. În aceste incidente au fost implicați angajați ai Poliției.

Cel mai mediatizat caz a fost accidentul rutier produs în Sectorul 1. El a fost comis de un agent care conducea o mașină de poliție. Două fete au fost lovite în timp ce traversau strada pe zebră. Una dintre fete, Raisa, a murit în accident. Cealaltă fată, grav rănită, este acum internată în spital.

„Regret enorm această tragedie care a şocat o ţară întreagă şi, dincolo de funcţia ministerială, sunt tatăl unei fetiţe de vârstă apropiată cu Raisa, iar sentimentul pe care îl simt este unul cutremurător”, a spus ministrul Bode.

Angajările din sursă externă ar compensa lipsa de personal

Agentul aflat la volan lucrează la Secția 5 Poliție. În momentul accidentului, el era în timpul serviciului. Nu este clar dacă agentul mergea sau se întorcea de la vreo misiune. Totuși, ideea că ar fi avut o misiune urgentă, care să justifice  încălcarea regulilor de circulație, a fost respinsă de procurorul care conduce ancheta. Autorul accidentului era angajat în Poliția Română din anul 2017, din sursă externă. Cu alte cuvinte, el n-a absolvit, anterior, Școala de agenți de poliție. Această cale de angajare este legală dar aduce riscul unor polițiști mai slab instruiți.

„Am decis să reanalizăm la nivelul MAI procesul de recrutare din sursă externă. Pe cât de necesar, pe atât de riscant în unele situaţii. Suntem obligaţi să recurgem la această procedură de selecţie, de recrutare din sursă externă, pentru a acoperi acest deficit de personal uriaş în Ministerul Afacerilor Interne, aproape 30.000 de funcţii”, a explicat ministrul.

Ministrul recunoaște complicități între polițiști, politicieni și infractori

Cu privire la scandalul din Bolintin Vale (județul Giurgiu), ministrul a sugerat că acolo a existat o complicitate între polițiști și infractori. De altfel, șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Giurgiu a fost deja demis. După cum se știe, uciderea unui șofer de microbuz, de către un localnic, a fost pe punctul să declanșeze un conflict interetnic la Bolintin Vale. Ulterior, un singur presupus ucigaș a fost arestat preventiv. Deși, se pare, mai multe persoane ar fi comis atacul.

„În ceea ce priveşte tragedia – pentru că un om a murit, şi vorbim de o tragedie săptămâna trecută în oraşul Bolintin Vale, această tragedie a scos la iveală, încă o dată, putregaiul unui sistem care s-a degradat de la an la an în ultimii 30 de ani. Resurse umane insuficiente, câteodată – s-a dovedit, slab pregătite, câteodată în cârdăşie cu puterea politică locală şi, câteodată, în cârdăşie cu infractorii”, a dezvăluit ministrul de Interne. El i-a ordonat șefului Poliției Române să facă o evaluare care să identifice eventual și în alte județe situații similare celei din județul Giurgiu.

„Pădure fără uscături nu există dar, indiferent despre cine ar fi vorba, ce funcţie, ce grad are, aceste măsuri pe componenta de integritate, pe profesionalism, vor fi luate în anul 2022”, a avertizat ministrul de Interne.

Un element pe care ministrul Bode nu l-a comentat a fost uriașa scădere a încrederii populației României în angajații Poliției Române.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eroare majoră a presei germane înaintea meciului Hoffenheim – FCSB!

Presa germană a încercat să anticipeze formula de start a FCSB-ului pentru confruntarea cu Hoffenheim, din etapa a șasea a fazei ligii Europa League,...

Exclusiv Nou sondaj ECFR: Cei mai mulți britanici și europeni susțin aprofundarea relațiilor și sunt disponibili să ignore liniile roșii; votanții Brexit sprijină libera...

Un nou sondaj de opinie publică, cu 9.278 de respondenți din 6 țări, publicat astăzi de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), relevă că...

Banca Centrală Europeană pregătește o nouă reducere a dobânzilor pentru a sprijini economia fragilă

Banca Centrală Europeană (BCE) este așteptată să anunțe o nouă reducere a ratei dobânzilor joi, aceasta fiind a patra măsură de acest tip din...
Ultima oră
Pe aceeași temă