25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSănătateTot ce trebuie ştii înaninte de a alege o sala de fitness

Tot ce trebuie ştii înaninte de a alege o sala de fitness

Tocmai ai încercat nişte haine superbe din colecţia de toamnă-iarnă, iar cele câteva kilograme în plus, luate ca ”suvenir” din concediu, plus colăceii de pe burtă, te fac să nu te bucuri pe deplin de eventualele cumpărărturi.

Mai grav, oglinda din cabina de probă mai are puţin şi ţipă că hainele pe care încerci cu greu să le pui pe tine sunt mult prea mici. Alegi o mărime mai mare, însă şi aceea parcă vine aiurea. 

Curând intri în panică, laşi totul baltă şi ieşi, în pargul depresiei, din magazin. După câţiva paşi, îţi vine ideea genială de a face ”ceva”, pentru că mai este foarte puţin, dar încă destul, până la petrecerea de Revelion unde vrei neapărat să apari cu ceva nou şi modern. 

Te gândeşti că, pe lângă cei doi litri de apă, fructele şi legumele care trebuie consumate zilnic, trebuie neapărat să faci mişcare. Te şi visezi cum ”tragi de fiare” la o sală de fitness. Numai că aici vine problema. La ce sală să te duci?!

Citeşte şi: Cinci trucuri care să te motiveze să faci mişcare

Alegeţi un sport care vă face plăcere

În primul rând trebuie să vă hotărâţi ce fel de sport doriţi să practicaţi. În majoritatea cluburilor se poate practica fitness, aerobic, spinning, tae bo, pilates şi cardio. Mai nou sunt căutate cluburile care oferă şi kangoo jumps. Tot pentru întreţinere şi slăbire, preferate sunt şi centrele care au bazine de înot sau cursuri de dans. Doamnele apreciază şi ofertele care includ masaje.

Ar fi foarte indicat să cereţi şi sfatul medicului dacă ştiţi că suferiţi de afecţiuni care nu vă permit practicarea unui sport.

După ce v-aţi hotărât pentru varianta pe care doriţi să o urmaţi, alegeţi-vă ţinta şi nu încercaţi să slăbiţi de la prima şedinţă. Un efort prea mare vă va aduce febră musculară care vă poate determina să renunţaţi la ideea de a face sport. 

Citeşte şi: Câte ore de exerciţii fizice garantează sănătatea? Recomandările experţilor

Unii instructori de fitness şi aerobic spun că două-trei şedinţe pe săptămână sunt suficiente pentru cei care nu au practicat sport de foarte mult timp. 

Pentru a nu interveni rutina şi a fi în pericol să renunţaţi din cauza plictiselii, alegeţi un abonament cu mai multe opţiuni incluse. Astfel, puteţi alterna orele de fitness cu aerobic sau alte variante preferate.

Citiţi şi: Telefonul mobil, noul antrenor personal de fitness. Vezi care sunt cele mai utile aplicaţii mobile pentru sport şi dietă

Preţul contează

Foarte mulţi dintre cei care vor rezultate rapide cred că, dacă sala de sport este foarte scumpă, vor slăbi mai repede. Preţul ridicat ar putea fi un criteriu în ceea ce priveşte calitatea înaltă a serviciilor oferite de centrul respectiv sau de zona în care se află, însă ”sportivii de ocazie” trebuie să ştie că tot este necesar e să depună efort pentru a ajunge la rezultatul vizat. În plus, o sală scumpă scade bugetul pentru ţinuta de Revelion. Astfel că dacă veniturile nu permit antrenamentul într-un centru de lux, ar fi bine să vă reorinetaţi către ceva mai puţin costisitor. 

De cealaltă parte, practicarea unor preţuri mici poate avea şi dezavantaje: sala este mult prea aglomerată, aparatele sunt prea puţine, serviciile sunt precare, curăţenia lasă de dorit, instructorii nu-şi dau interesul să vă ajute.

Citeşte şi: Tu faci sport? Cele 15 beneficii incredibile ale exerciţiilor fizice

Mai trebuie verificat dacă preţul abonamentului include şi alte servicii, cum ar fi acces la saună, masaj, piscină, antrenor personal. 

În ultimii ani foarte multe cluburi de sport folosesc în strategiile de marketing cunoscutele cupoane de reduceri. Astfel că nu este imposibil să faci rost de un abonament ”all inclusive” într-o sală de lux, la preţ de una de cartier.

Concurenţa a devenit foarte mare şi în acest sector iar reducerile sunt cele mai ieftine metode de a atrage clienţii nehotărâţi. Cei care sunt mulţumiţi vor rămâne în continuare, ceilalţi vor renunţa după expirarea ofertei. Astfel, este bine este să profitaţi din plin de acel cupon. 

Vizionează şi:  Diana Oprea, campioană mondială la fitness: cum să îmbini dieta cu mişcarea

Distanţa

Atunci când alegeţi sala de sport trebuie să mai aveţi în vedere şi alte criterii. Distanţa de zona în care locuiţi, timpul pe care îl aveţi la dispoziţie sau accesul la mijloacele de tarnsport nu trebuie neglijate. 

De semenea, mai trebuie avut în vedere că la sală trebuie să te schimbi de hainele de stradă, apoi, după exerciţii, să faci un duş. 

Nu v-aţi dori să faceţi două ore până la sală şi alte două până acasă, plus cel puţin o jumătate de oră în care să te schimbi de haine, chiar dacă sună bine să faci sport la un club de fiţe din centrul oraşului, printre vedete.

Curăţenia

Aţi găsit sala ideală, dotată, aproape de casă sau de serviciu, cu antrenori amabili şi la preţ rezonabil. Acum pare că totul este perfect. Nu trebue să deveniţi paranoici, însă medici vă avertizează că foarte multe boli se iau de la sala de sport. Astfel, şerveţele umede dezinfectante nu ar trebui să lipsească din geanta de sport.  Un prosop în plus pe care să vă ştergeţi de transpiraţie ar fi, de asemenea, foarte util.

Când folosiţi duşurile, ar fi indicat să nu intraţi desculţi în cabină. O pereche de papuci nu vă ocupă prea mult loc în geantă. 

Citeşte şi: Cum să slăbeşti în 7 minute!

Ar fi de dorit ca sala să aibă vestiare cu dulapuri individuale pentru obiecte personale. 

Pentru informaţii despre cât de curată şi dotată este sala de sport la care doriţi să mergeţi, este bine să citiţi forumurile de specialitate sau pe site-urile de socializare, iar pentru a vă convinge, faceţi o vizită la centrul respectiv.

Cele mai citite

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...

Gazprom, pe pierdere, după 25 de ani

Guvernul de la Moscova a dat instrucţiuni Gazprom să nu plătească dividende pentru 2023, conform unui decret publicat pe site-ul companiei de stat, care...

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă