Pacienศii cu cancer cu tumori solide ศi de sรขnge au dreptul la predictibilitate, la perspective clare รฎn ceea ce priveศte accesul la terapii ศi, mai ales, la elaborarea traseului pacientului, pentru a stabili clar etapele ศi timpii de accesare a serviciilor medicale ศi tratamentelor necesare.
โศtim cu toศii cฤ ne confruntฤm cu limitฤri bugetare รฎn sistemul de sฤnฤtate ศi cred cฤ, cel puศin pe temele care ศin de organizare, de management, de รฎmbunฤtฤศirea traseului pacientului cu cancere รฎn conformitate cu prevederile legale care existฤ la nivel european ศi la nivel naศional, trebuie sฤ continuฤm planul, dezbaterea, colaborarea ศi sฤ punem pe hรขrtie toate etapele pe care le avem de parcurs รฎn viitorul apropiatโ, a afirmat conf. dr. Diana Loreta Pฤun, Consilier Prezidenศial, departamentul Sฤnฤtate Publicฤ, Administraศia Prezidenศialฤ.
Ce urmeazฤ รฎn PNCC?
Ordinul privind elaborarea criteriilor de clasificare pe nivele de competenศฤ a centrelor implicate รฎn diagnosticul ศi tratamentul cancerului va necesita dezbateri cu mai mulศi factori implicaศi. โAr trebui sฤ urmeze ordinele care reglementeazฤ cadrul pentru definirea reศelelor de centre de cancer, printre altele. Aceasta este o primฤ direcศie – reศele de centre de cancer pentru cancerele rare, pentru cele greu de tratat. Acest set de acte normative care va urma va avea o participare, sper, mult mai largฤ la nivelul factorilor de decizie implicaศi ศi al beneficiarilorโ, a afirmat conf. dr. Michael Schenker, preศedinte Comisia de Oncologie medicalฤ, Ministerul Sฤnฤtฤศii.
Specialistul susศine implementarea obligativitฤศii Tumor Board รฎnainte de iniศierea tratamentului oncologic. โObligativitatea existenศei comisiei รฎnainte de orice fel de gest invaziv, cel puศin, fie cฤ vorbim despre diagnostic, fie cฤ vorbim despre tratament, este necesarฤ pentru cฤ altfel vor exista tot felul de situaศii neplฤcute, aศa cum din pฤcate au mai existat รฎn ศara noastrฤ รฎn ultimii ani, situaศii pe care le dorim evitate. De aceea, trebuie sฤ facem tot ce ce putem pentru ca aceste comisii sฤ existe รฎn cรขt mai multe din centrele implicate รฎn diagnosticul ศi tratamentul pacienศilor cu cancerโ.
Participanศii la dezbaterea โAccesul pacienศilor din Romรขnia la servicii oncologice ศi hemato- oncologice de calitate ศi terapii adecvateโ, organizatฤ รฎn cadrul proiectului โรmpreunฤ รnvingem Cancerulโ, au semnalat cฤ este o nevoie acutฤ รฎn ceea ce priveศte reorganizarea reศelei de oncologie pentru ca pacientul sฤ primeascฤ tratamentul necesar ศi la timp.
Testarea geneticฤ
Testarea de imunofenotipare, geneticฤ ศi geneticฤ molecularฤ, este absolut necesarฤ pentru diagnosticul corect ศi monitorizarea pacienศilor cu boli hematologice maligne. โ Am participat, รฎn Comisia de Hematologie, รฎn cursul verii, la elaborarea acestor norme ศi ele sunt, รฎn momentul de faศฤ, implementate ศi รฎn curs de implementare la alศi agenศi care au depus cereri. De asemenea, participฤm รฎmpreunฤ cu Comisia de Oncologie la elaborarea celorlalte norme, traseul pacientului conform calendarului. Ne dorim sฤ porneascฤ acest program de testare de รฎnaltฤ performanศฤโ, a declarat prof. dr. Horia Bumbea, preศedinte Comisia de Hematologie, Ministerul Sฤnฤtฤศii.
Dr. Roxana Radu, director Direcศia Programe Curative, Casa Naศionalฤ de Asigurฤri de Sฤnฤtate (CNAS) a explicat cฤ โtestฤrile genetice se fac รฎn baza unui formular pe care รฎl completeazฤ doctorul, formular prevฤzut รฎn anexa 10.1 a ordinului 180/ 2022, modificat ศi completat prin Ordin 744. Nu existฤ limitare vizavi de รฎncheierea acestor contracte. Furnizorii trebuie sฤ-ศi doreascฤ acest lucru, sฤ รฎndeplineascฤ condiศiile prevฤzute รฎn formularul de evaluare ศi sฤ transmitฤ solicitare la CAS. Dacฤ se epuizeazฤ fondurile, se temporizeazฤ ศi contractarea pรขnฤ se obศin alte fonduriโ.
CNAS: Monitor 2 ศi consultaศii de prevenศie
Dr. Elisabeth Brumฤ, director general adjunct Direcศia reglementฤri ศi norme de contractare, CNAS: โDecontarea la nivelul realizat pentru investigaศiile de tip Monitor 2 se menศine. Decontarea se face la nivel realizat pentru toate investigaศiile necesare pacienศilor cu afecศiuni oncologice care sunt recomandate conform ghidurilor de practicฤ medicalฤ. Investigaศiile se realizeazฤ รฎn maximum 5 zile lucrฤtoare de la data solicitฤrii. รn cursul anului 2024 se vor introduce noi servicii รฎn pachetul de bazฤ pentru spitalizare de zi, pe mฤsurฤ ce se elaboreazฤ standarde de diagnostic ศi tratament dupฤ modelul celor deja introduse la 1 iulie 2023, pachete pentru diagnostic precoce, pachete pentru monitorizare, pachete pentru evaluarea pacienศilor cu afecศiuni oncologiceโ.
Ec. Mariana ศurlea, consilier superior, Direcศia Reglementฤri ศi norme de contractare: โรn cadrul consultaศiei de prevenศie, medicul de familie poate depista rapid afecศiunea – se poate recomanda ศi un set de analize medicale de laborator. รn cazul consultaศiilor preventive periodice oferite persoanelor cu vรขrsta de peste 40 de ani, medicul de familie poate recomanda, รฎntre altele: la bฤrbaศi โ determinarea nivelului antigenului specific prostatic (PSA-ul); la femei- senologia imagisticฤ ศi examenul Babeศ-Papanicolau. Pentru fiecare caz oncologic suspicionat de medicul de familie ศi confirmat de medicul specialist se acordฤ 15 puncte pe caz รฎn luna รฎn care medicul de familie a primit confirmareaโ.
Finanศare naศionalฤ ศi europeanฤ
Finanศarea este principalul motiv de รฎntrerupere a tratamentului la pacient. โDacฤ avem finanศare doar pentru jumฤtate de an, iar spitalele terminฤ fondurile ศi nu pot face achiziศii, medicamentele nu vor ajunge la pacientโ, a atras atenศia Radu Gฤnescu, preศedinte Coaliศia Organizaศiilor Pacienศilor cu Afecศiuni Cronice din Romรขnia (COPAC).
Romรขnia beneficiazฤ de mai multe proiecte din fonduri europene pe zona de screening. โAvem aceste miliarde din bani europeni cu care putem รฎmbunฤtฤศi infrastructura de sฤnฤtate. Institutul Oncologic Bucureศti va avea la dispoziศie fonduri pentru a รฎศi face un corp nou, pentru a oferi condiศii mai bune pacienศilor. Institutul Oncologic din Timiศoara poate fi construit cu bani din PNRRโ, a explicat dr. Cristian Buศoi, preศedinte Comisia pentru Industrie, Cercetare ศi Energie (ITRE), Parlamentul European, raportor pentru Programul de Sฤnฤtate al UE – EU4Health .
Potrivit dr. Carmen Ungurean, ศef secศie โPrevenirea & controlul bolilor netransmisibileโ, Institutul Naศional de Sฤnฤtate Publicฤ (INSP), โreferitor la programul de sฤnฤtate al Comisiei Europene, EU4health, Romรขnia participฤ รฎn toate acศiunile comune care privesc domeniul Oncologie – patru pรขnฤ รฎn acest momentโ.
Romรขnia este singurul stat membru care deศine un program dedicat domeniului Sฤnฤtate, care este finanศat din politica de coeziune.
โProgramul Sฤnฤtate alocฤ aproximativ 970 de milioane de euro pentru combaterea cancerului, fie cฤ vorbim de investiศii รฎn infrastructura de sฤnฤtate sau de intervenศii de tip FSE+ (instrument de formare a personalului ศi furnizare de servicii medicale). Persoanele care pot beneficia de serviciile de screening sunt cele din categoriile vulnerabile- dezavantajate socio-economic ศi din comunitฤศi marginalizateโ, a completat ศi Mariana Acatrinei, director Direcศia Direcศia Programare Autoritatea de Management Program Operaศional Sฤnฤtate (AMPOS), Ministerul Investiศiilor ศi Proiectelor Europene (MIPE).
Mai multe informaศii despre Programul Sฤnฤtate – pe https://mfe.gov.ro/minister/perioade-de-programare/perioada-2021-2027/autoritatea-de-management-pentru-programul-sanatate/.
Studiile clinice – o opศiune รฎn plus
La nivel naศional, รฎn anul 2023 au fost autorizate 30 de studii noi pe arii cรขt se poate de diverse – cancerul pulmonar, de sรขn, leucemia mieloidฤ acutฤ, leucemia limfocitarฤ cronicฤ, melanomul, mielomul multiplu, neoplasme de cap ศi gรขt – ศi รฎncฤ 33 de studii tranziศionate. โPรขnฤ la sfรขrศitul acestui an sperฤm sฤ devinฤ funcศionalฤ o bazฤ de date simplu de accesat, cu cฤutare dupฤ boalฤ, cu termeni simpli, cu studiile รฎn derulare, centrele รฎn care au locย ศi eventual un contact pentru acel centruโ, a anunศatย farm. dr. Rฤzvan Prisada, preศedinte Agenศia Naศionalฤ a Medicamentului ศi a Dispozitivelor Medicale din Romรขnia (ANMDMR).
Alina Comฤnescu, navigator medical, a atras atenศia cฤ โtoศi pacienศii eligibili trebuie sฤ รฎnศeleagฤ cฤ studiile clinice sunt o opศiune de รฎngrijire, fie cฤ este vorba despre un tratament pentru diagnosticul iniศial, pentru recidivฤ sau pentru a gestiona simptomele care pot apฤrea รฎn parcursul de tratament al unui pacient oncologicโ. รn acest sens, dar nu numai, navigatorii medicali devin de o importanศฤ esenศialฤ. โNavigatorul medical este un om care poate fi de folos inclusiv รฎn zona de screeningโ, a explicat ศi Victoria Asanache.
Accesul la terapii inovatoare
รn ceea ce priveศte impactul medicamentelor inovatoare, un studiu privitor la rolul inovaศiei farmaceutice รฎn reducerea mortalitฤศii realizat รฎn Spania pentru perioada 1999-2016 a constatat cฤ medicamentele inovatoare sunt asociate cu 97% din creศterea supravieศuirii totale รฎn aceastฤ perioadฤ. De asemenea, accesul la medicamentele inovatoare a dus la scฤderea cu 333.000 a anilor de viaศฤ pierduศi รฎnaintea vรขrstei de 75 de ani.
โรn Romรขnia, pentru a profita din plin de accesul la terapii inovatoare, sunt necesare urmฤtoarele trei lucruri. รn primul rรขnd, sฤ existe un traseu clar al pacienศilor, cu timpi definiศi pentru ca serviciile de diagnostic, de monitorizare ศi tratamentele sฤ poatฤ fi eliberate la timp. Finanศarea adecvatฤ, de asemenea, trebuie sฤ existe ศi pentru testarea geneticฤ. Al 3-lea punct se referฤ la accesul continuu ศi predictibil la inovaศieโ, a explicat dr. Ioana Bianchi, director Relaศii Externe Asociaศia Romรขnฤ a Producฤtorilor Internaศionali de Medicamente (ARPIM).
Urmฤreศte Romรขnia Liberฤ pe X, Facebook ศi Google News!