17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSănătateSimptome și factori de risc în cancerul mamar

Simptome și factori de risc în cancerul mamar

Cancerul mamar este o afecțiune gravă care afectează la nivel global 1 din 8 femei. Deși avem la îndemână instrumente prin care cancerul poate fi detectat în stadii incipiente, majoritatea femeilor nu efectuează cu regularitate screeningul de prevenție.

Conform INS, din anul 2020, cancerul la sân a devenit pentru prima dată în istorie, cel mai frecvent tip de cancer, depășind cancerul pulmonar care în mod obișnuit ocupa prima poziție. 

Institutul Sânului este un centru specializat în tratamentul chirurgical al patologiei mamare, unde pacientele pot parcurge întreg traseul terapeutic: de la diagnostic, chirurgie, chimioterapie și până la reconstrucția sânului, post-tratament.

Despre cancerul mamar

Cancerul mamar apare cel mai des ca urmare a unor erori genetice, care din păcate nu pot fi controlate însă ce putem face este de a evita să ne expunem unor factori de risc, care pot duce la apariția cancerului. Printre aceștia, amintim:

  • Vârsta, riscul crescând odată cu înaintarea în vârstă.
  • Expunerea la radiații, fie de origine medicală, fie de mediu.
  • Obezitatea asociată des cu un risc crescut de cancer mamar
  • Poluarea aerului și expunerea la substanțe chimice toxice.
  • Consumul excesiv de alcool

Utilizarea contraceptivelor orale și a terapiei de substituție hormonală a fost de asemenea asociată cu un risc crescut de cancer mamar.

Prevenția cancerului mamar

Ca formă de prevenție, măsurile pe care le putem lua sunt:

  • Evitarea factorilor de risc mai sus menționați;
  • Să integrăm cu consecvență în viața noastră screening-ul anual, ca mijloc de prevenție al diagnosticului avansat.

De ce este important screeningul de prevenție?

Cancerul la sân în stadiu incipient poate fi lipsit de simptome, de aceea este foarte important ca femeile să efectueze screeningul de prevenție așa cum le-a sfătuit medicul specialist.

Avansul pe care tehnologia de diagnostic l-a luat în ultimii douăzeci de ani fac diferența astăzi iar medicii pot diagnostica mult mai precis și timpuriu orice leziune la nivelul țesutului mamar. Acest lucru influențează și tratamentul chirurgical, care în cazul unui cancer incipient, se poate efectua la nivel local, fără a fi necesară rezecția sânului.

Tratamentul cancerului mamar

Tratamentul modern al cancerului mamar aduce o perspectivă optimistă asupra prognosticului bolii.

Chirurgia radicală a fost înlocuită în mare parte cu cea conservatoare, care presupune eliminarea tumorii cu păstrarea sânului. Această procedură este posibilă în condițiile în care stadiul bolii, amplasarea tumorii și tipul acesteia sunt compatibile cu lumpectomia, adică intervenția conservatoare folosită în tratamentul cancerului mamar.

Tipul de intervenție ales în tratamentul cancerului mamar – radical (prin mastectomie) sau conservator (prin lumpectomie) este indicat de către medicul chirurg, care investighează atent toate datele care alcătuiesc tabloul clinic.

Cele mai citite

Ciucu o are mai mică decât Nicușor Dan, dar Cloptilde Armand îi bate pe toți. (vorbim de iarbă)

Rezultatul campionului Nicușor Dan / Foto: Laurențiu Mușoiu Metrul tâmplarului rămâne cea mai credibilă sursă, în continuare. Acest instrument a pus capac unei mari dileme...

Miniștrii de externe sprijină Ucraina, definesc prioritățile Consiliului Europei și adoptă un tratat privind inteligența artificială

În contextul în care Consiliul Europei împlinește 75 de ani, miniștrii afacerilor externe din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei s-au reunit...

Xavi se va întâlni cu Joan Laporta pentru discuții în ceea ce privește viitorul său la Barcelona

Antrenorul de la FC Barcelona, Xavi Hernandez, și președintele Joan Laporta se vor întâlni pentru a discuta despre viitorul antrenorului la club. Se pare că...
Ultima oră
Pe aceeași temă