20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăPoliticăVariante în cazul în care Iohannis l-ar refuza pe Ciolacu. Radu Magdin:...

Variante în cazul în care Iohannis l-ar refuza pe Ciolacu. Radu Magdin: Este un scenariu nerealist

Zâzania dintre PSD și Klaus Iohannis a fost redeschisă după o declarație de-a lui Marcel Ciolacu prin care critica cele două mandate ale președintelui. „Au fost ani pierduți din cauza unor ranchiune, discuții politice și a unor decizii”, spunea Marcel Ciolacu într-o intervenție televizată.

Doar că Iohannis vorbește puțin, dar ascultă tot și i-a și dat replica lui Ciolacu.

„Câteodată, unii politicieni merg la televizor și îi ia gura pe dinainte, ca să zic așa. Dar nu cred că cineva a uitat sau nu a înțeles că această coaliție a apărut dintr-o nevoie, țara trebuie să fie guvernabilă și țara trebuie să aibă un guvern stabil în aceste vremuri tulburi.”, spunea șefului statului la Bruxelles.

Klaus Iohannis a dat de înțeles că nu e obligatoriu să accepte propunerea PSD pentru premier, la rocada din 25 mai. Analistul politic Radu Magdin consideră că sunt șanse mici ca Marcel Ciolacu să fie dat la o parte.

Radu Magdin, analist politic

,,Acest scenariu este nerealist din mai multe motive. În primul rând relația dintre cei doi șefi de partide Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă este una foarte bună, în ciuda a ceea ce se vede în spațiul mediatic, se vede în materie de progres al politicilor publice. Din când în când, PSD pare să nu fie pe aceeași pagină cu PNL și invers, dar cred ca acest lucru ține mai degrabă de strategia celor două partide de a încerca să țină atenția publică în tensiune, pentru a nu lăsa loc de o altă opoziție, vorbim despre USR, AUR sau alte partide. Având în vedere situația PNL în sondaje, Iohannis nu-și poate permite să ducă țara la alegeri anticipate, scenariu cel mai probabil în care PSD iese de la Guvernare prin faptul că Marcel Ciolacu nu ar fi acceptat ca prim-ministru. Percepția de amenințare a președintelui sau de atenționare înspre Marcel Ciolacu și PSD este una nerealistă.”, consideră analistul politic Radu Magdin.

Un alt scenariu ar fi ca Marcel Ciolacu să-l lase pe Sorin Grindeanu sau pe Gabriela Firea să fie șeful al Guvernului pentru a avea timp să se ocupe de campania de prezidențiale de anului viitor.

,,În partidul social-democrat sunt conștienți și alți membri cu ambiții politice de faptul că în momentul în care există o diferență între lideri, șeful de partid, și cel care ocupă postul de prim-ministru, că lucrurile nu funcționează, așa că inclusiv din perspectiva Divide et Impera în PSD și anume că altcineva din PSD ar fi tentat să facă pasul înainte și să nu fie Marcel Ciolacu, este puțin probabil ca această variantă să fie acceptat ăde PSD, mai ales ca urmare a experiențelor anterioare ale partidului. Lucrurile merg când liderul partidului este și prim-ministru.”, ne-a mai spus analistul politic Radu Magdin.

Să ne reamintim că pe parcursul anului 2021, Marcel Ciolacu a lansat ideea de alegeri anticipate, iar PSD ar mai avea nevoie de puține voturi pentru o majoritate. Dintr-un total de 466 de parlamentari, pentru admiterea solicitării de suspendare este nevoie de 117 semnături, iar pentru inițierea unui referendum pentru suspendarea președintelui este nevoie de 234 de voturi în Parlament. În acest moment, PSD are 156 de membri, PNL – 120, USR – 64, AUR-39, UDMR-29, Forța Dreptei – 20, REPER -11 mandate. Adică PSD poate iniția suspendarea lui Iohannis. În cazul în care președintele ar fi suspendat, acesta va fi demis prin referendum și vor fi anticipate.

Un alt scenariu ar fi refacerea Guvernării PNL-USR, însă cele două partide împreună ar avea 184 de voturi, iar până la 234 au nevoie de sprijin, deci sunt șanse minime.

O perioadă de criză politică la noi în țară ar duce la pierderea banilor din PNRR și la faptul o parte din clientela politică ar pierde bani frumoși. Dacă mergem pe varianta de win-win, cu siguranță că nu va exista o ruptură în Coaliție

De altfel, în momentul dat suntem singura țară din regiune care avem stabilitate politică, pentru că Republica Moldova a rămas recent fără Guvern, Ucraina este distrusă bucată cu bucată de Rusia, iar corupția colcăie în rândul înalților oficiali. Bulgaria deja se confruntă cu alegeri anticipate, Serbia este și ea divizată din cauza Rusiei care are probleme din cauza sancțiunilor impuse la nivel global, iar Ungaria primește sancțiuni din cauza faptului că este de partea Rusiei, care a declanșat războiul neprovocat din Ucraina.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...
Ultima oră
Pe aceeași temă