34.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăPoliticăUSR anunţă că a sesizat CCR pe legea PSD-PNL-UDMR care ameninţă dreptul...

USR anunţă că a sesizat CCR pe legea PSD-PNL-UDMR care ameninţă dreptul de proprietate al românilor

USR anunţă că a depus sesizare la Curtea Constituţională cu privire la legea PSD-PNL-UDMR care, sub pretextul facilitării implementării Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, ia în derâdere dreptul de proprietate al românilor.

„Prin modificările aduse, e suficient, practic, să plăteşti impozitul pentru anul 2022 pentru imobilul altuia, figurezi în registrul agricol – practicile în acest sens în mediul rural fiind frecvente – şi devii latifundiar. În aceste condiţii, cei care sunt adevăraţii proprietari rămân peste noapte fără terenuri. De ce? Pentru că aşa au votat PSD, PNL şi UDMR. După ani de litigii, după ani în decursul cărora s-a încercat să se facă dreptate românilor faţă de naţionalizările abuzive din perioada comunistă, avem acum de-a face cu o expropriere de drept privat”, a declarat deputata USR Oana Murariu. 

Într-un proiect necesar şi util, coaliţia PSD-PNL-UDMR a strecurat o prevedere prin care batjocoreşte dreptul de proprietate al românilor, afirmă USR.  

Este vorba de forma modificată a art. 41 alin. 10, potrivit căreia „terenurile aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora, se înscriu în cartea funciară, în lipsa actelor de proprietate şi se intabulează dreptul de proprietate asupra acestora în favoarea actualilor deţinători ai construcţiilor, în baza certificatului prin care se atestă că imobilul este înregistrat în registrul agricol, eliberat de unitatea administrativteritorială în raza căreia este amplasat imobilul şi a documentaţiei cadastrale”. 

”Dreptul de proprietate, garantat de Constituţie, ajunge astfel să fie pus în pericol din cauza modalităţii defectuoase de redactare a textului, care nu este explicit, ci lasă loc la interpretări ce se pot dovedi dezastruoase pentru proprietari. USR consideră că nu este admisibil să se ascundă în spatele unor proiecte tehnice încălcări atât de flagrante ale unui drept pentru care românii au pus dintotdeauna un accent deosebit – dreptul de proprietate”, transmite USR.  

În plus, proiectul a fost adoptat fără respectarea tuturor formalităţilor impuse de lege, neavând precizată clar sursa de finanţare pentru cheltuielile pe care aplicarea sa le implică, iar acest lucru este neconstituţional, potrivit unor decizii anterioare ale CCR referitoare la procesul legislativ. 

USR s-a opus şi în comisie, şi în plen, dar PNL, PSD şi UDMR au demonstrat că vor cu orice preţ să-i deposedeze pe oameni de proprietăţile lor, se mai menţionează în comunicat. 

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă