21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăPoliticăTensiuni în USR. Elena Lasconi a declarat că susține familia tradițională și...

Tensiuni în USR. Elena Lasconi a declarat că susține familia tradițională și a criticat-o pe Clotilde Armand

Primărița municipiului Cîmpulung Muscel, Elena Lasconi (USR), a generat un scandal în interiorul partidului și printre votanții USR, după ce a declarat că ea susține familia tradițională și că a votat “Da” la referendumul pentru familie.

Elena Lasconi a făcut aceste mărturisiri într-un interviu difuzat de postul Prima Tv, avându-l ca moderator pe jurnalistul Sebastian Zachmann. Interviul a fost difuzat la data de 4 noiembrie 2023.

„Eu sunt creştină, sunt ortodoxă şi consider că familia este formată dintr-o femeie şi un bărbat”, a declarat Elena Lasconi. Moderatorul a întrebat-o dacă, în aceste condiții, a mers să voteze la referendumul pentru familie, care s-a desfășurat în România în octombrie 2018. “Da”, i-a răspuns Elena Lasconi lui Sebastian Zachmann. Amintim că acel referendum avea o întrebare care propunea modificarea Constituției, astfel încât să se spună explicit că familia e formată dintr-un bărbat și o femeie. Referendumul a eșuat întrucât n-a întrunit prezența de cel puțin 30 la sută a alegătorilor la urne. Dintre partidele parlamentare, singurul care se pronunța ferm împotriva modificării Constituției era USR. Altfel spus, Elena Lasconi confirmă, acum, că a votat la referendum împotriva poziției partidului ei, USR.

În același interviu, Elena Lasconi a emis și o critică împotriva lui Clotilde Armand. După cum se știe, în USR există două femei care dețin funcții de primar și sunt foarte foarte cunoscute, din acest punct de vedere. Una este Clotilde Armand (Sectorul 1), cealaltă este Elena Lasconi (Câmpulung Muscel).

“Clotilde Armand e un model politic pentru dumneavoastră?”, a întrebat-o moderatorul pe Elena Lasconi. “N-aș vrea să vorbesc despre asta”, i-a răspuns Elena Lasconi lui Sebastian Zachmann. “Nu-mi place să vorbesc despre colega mea pentru că mi se pare că a făcut multe greșeli, a și avut lupte grele, foarte grele, acolo, dar nu-mi place ideea de a nu colabora cu Consiliul. Până la urmă, tu ești votat să faci treabă, nu să fii în permanență primar în opoziție. Nu există așa ceva”, a susținut primărița din Câmpulung Muscel.

Aceste declarații ale Elenei Lasconi apar în momentul USR a pus-o prima pe lista de candidați, în vederea alegerilor europarlamentare din anul 2024. Altfel spus, USR consideră că Elena Lasconi se bucură de multă simpatie în interiorul electoratului din România. Pe de altă parte, în anul 2024 sunt programate și alegeri locale în România, deci și pentru funcțiile de primari.

Conducerea USR nu a avut încă o reacție față de declarațiile Elenei Lasconi. O replică a fost postată însă, pe internet, de Clotilde Armand. Ea nu s-a referit la criticile pe care i le-a adus Elena Lasconi dar a contrazis-o în ceea ce privește familia tradițională.

“Treaba ta ca primar nu este să spui cine cu cine să se căsătorească, cum să intervină statul în familii. Treaba primarului este să aibă grijă de comunitate. De întreaga comunitate. Indiferent de culoare, religie sau sex. Iar această grijă nu se manifestă la televizor. Dacă nu înțelegi asta înseamnă că n-ai ce căuta în nicio funcție publică”, a scris, pe facebook, Clotilde Armand.

După cum era de așteptat, declarațiile Elenei Lasconi au generat critici și din partea altor partide. Una dintre cei care i-au dat o ripostă este deputata Oana Cambera – aleasă în Parlament pe lista USR Plus, dar care, din anul 2023, este membră în partidul REPER.

“În 2018 România a fost divizată, cu discursuri ce sădeau ură și frici, prin stigmatizarea comunității LGBTQ+, într-un referendum pentru familie. Un referendum care voia să stabilească prin Constituție pe cine poți iubi, o tentativă a statului de a intra cu picioarele în alegerile sexuale personale. Totul într-un interes electoral.

5 ani mai târziu, un partid ce se declară reformator și modern, numește pe primul loc pentru alegerile europarlamentare o persoană care a votat DA la acel referendum. Nu neg calitățile pe care persoana în cauză le poate avea sau abilități de administrație publică, dar acestea nu pot scuza propagarea unui discurs de discriminare împotriva unei categorii de oameni, pe bază de criterii sexuale. Pentru că nerecunoașterea drepturilor acestor persoane este o discriminare și nu are nimic de a face cu alegerile și viața ta privată! Cu atât mai puțin nu există scuză când discutăm despre o candidatură la nivel european iar partidul care a numit persoana în fruntea listei face parte din familia europeană ce a semnat o declarație de susținere fermă a comunității LGBTQ+.

În anii care s-au scurs după 2018, comunitatea LGBTQ+ a obținut mai multe hotărâri la CJUE și CEDO și totuși România este printre țările care nu oferă niciun fel de recunoaștere pentru cuplurile formate din persoane de același sex. Mai mult, dezinformările care vizează comunitatea LGBTQ+ sunt printre cele mai răspândite și mai consistente din Uniunea Europeană, conform unui raport EDMO (European Digital Media Observatory).

M-am poziționat împotriva acelui referendum pentru că îmi doresc o Românie deschisă, incluzivă, în care toți să putem trăi liber, fără a ne judeca pe baza opțiunilor religioase, sexuale sau proveniențe etnice. Avem suficient un partid extremist pe piață care ne poate îndepărta de tot ce înseamnă Europa! (…) În 9 noiembrie voi participa la gala comunității LGBTQ+ și voi continua să le susțin demersurile pentru parteneriatul civil”, a scris, pe facebook, deputata Oana Cambera.

Interesant este și faptul că, acum câteva săptămâni, partidul AUR (care este într-o rivalitate accentuată cu USR) anunța că vrea să inițieze un nou “Referendum pentru familie”.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...

Mișcare surprinzătoare a Bursei de la București

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni...

România, aur în „proba regină” a canotajului, la Europenele de la Szeged

Barca feminină de 8+1 a României a cucerit medaliile de aur în finala disputată duminică la Campionatele Europene de la Szeged. România a încheiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă