7.4 C
București
vineri, 31 martie 2023
AcasăPoliticăTánczos Barna: "Națiunea maghiară este unică". În județul Harghita s-a afișat steagul...

Tánczos Barna: „Națiunea maghiară este unică”. În județul Harghita s-a afișat steagul secuilor

Tánczos Barna, ministru în Guvernul României, a lăudat națiunea maghiară, precizând că aceasta este „unică”.

Tánczos Barna este senator în Parlamentul României, ministru al Mediului și face parte din UDMR. El s-a referit la națiunea maghiară cu prilejul unui eveniment care s-a desfășurat, sâmbătă, 7 ianuarie 2023, în localitatea Siculeni din județul Harghita. Aici a avut loc o ceremonie de comemorare a secuilor care au fost ucişi în anul 1764 pentru că au refuzat să se înroleze în armata Imperiului Habsburgic. La ceremonia din județul Harghita a asistat și ministrul Justiţiei din Ungaria, Varga Judit.

Din relatările de la locul evenimentului, nu rezultă clar dacă ministrul Tánczos s-a declarat ca făcând parte din națiunea maghiară sau din națiunea română.

„Vă rog, doamnă ministru, să transmiteţi recunoştinţa şi mulţumirea secuilor şi să spuneţi în Ungaria că noi credem că naţiunea e una şi nu numai cred, ci fac oamenii de aici ceva ca naţiunea maghiară să fie unică”, a spus ministrul Tánczos Barna către ministrul Varga Judit.

Ideea de unicitate a națiunii maghiare poate fi o aluzie la faptul că, uneori, ungurii și secuii sunt considerați popoare distincte.

Ministrul Tánczos a anunțat, într-o postare pe internet, că „În memoria Siculicidiumului, pe fațada Cetății Mikó s-au proiectat culorile steagului secuiesc”. Într-adevăr, într-un clip video postat chiar de ministrul Tanczos se vede un steag uriaș, cu linii orizontale, albastru – galben – albastru, proiectat pe o clădire.

Națiunea maghiară ar dori un „viitor maghiar” pentru Ardeal

La rândul ei, șefa Ministerului Justiției de la Budapesta ar fi vorbit, în județul Harghita, despre „viitorul maghiar al Ardealului”.

„Deşi ne despart 670 de kilometri, şi aici pot spune doar că, pentru noi, pentru Guvernul Ungariei, cel mai important este ca dumneavoastră să vă puteţi păstra identitatea maghiară, îmbogăţindu-vă, astfel, comunitatea, care este o comoară valoroasă pentru toată Europa şi pentru maghiarii din toată lumea este o mândrie. Şi în credinţa noastră naţională spunem că noi, maghiarii, suntem mândri că prin lupta seculară am îmbogăţit această valoare europeană. Soarta comună ne arată obiective comune. Dumneavoastră trebuie să păstraţi cultura, tradiţiile şi să asiguraţi viitorul maghiar al Ardealului. Nu este o sarcină uşoară, dar Dumnezeu, în luptele cele mai grele, trimite cei mai buni războinici”, a declarat ministrul Justiției din Ungaria, Varga Judit.

Discursul original al acesteia a fost în limba maghiară. De aceea, este posibil ca traducerea să aibă și erori. De exemplu, nu este clar la ce distanță de 670 de kilometri s-a referit Varga Judit. Între Budapesta și Siculeni sunt circa 750 de kilometri.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO

Parlamentul turc a ratificat în unanimitate joi seară aderarea Finlandei la NATO, care era blocată din mai anul trecut, la câteva zile după un...

Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe ministrul de Interne al Spaniei

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit joi, 30 martie 2023, la Palatul Cotroceni, pe ministrul de interne al Regatului Spaniei, Fernando Grande-Marlaska Gómez, aflat...
Ultima oră
Pe aceeași temă