19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăPoliticăSuntem în zodia dezastrelor! Măsuri cerute la Guvern în cazul secetei extreme

Suntem în zodia dezastrelor! Măsuri cerute la Guvern în cazul secetei extreme

Din cauza secetei și a lipsei unui sistem de irigații, fermierii au solicitat Guvernului declararea stării de calamitate. Situația este compromisă și la nivel european din cauza războiului și a secetei. Nu va fi de mirare dacă în toamnă vom plăti și 20 de lei pentru 1 litru de ulei se tem experții.

Alimentele de bază se vor scumpi și mai mult ca urmare a faptului că avem de-a face cu temperaturi ridicate și lipsa precipitațiilor, dar și că Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de grâne din lume, are cerealele blocate.

Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare susţin că, deşi seceta din acest an nu este generalizată la nivelul întregii ţări, afectând doar anumite judeţe, fermierii sunt afectaţi mult mai grav decât în anul de recoltă 2020 din cauza efectelor crizelor energetice, de carburanţi sau a războiului.

“Sunt multe cazuri când dificultăţile sunt de natura supravieţuirii exploataţiei agricole având în vedere investiţiile mari care s-au făcut în ferme în anul acesta, datoriile pe care aceştia le au pentru inputurile folosite în anul de recoltă 2022, cheltuielile cu arenda şi cheltuielile necesare pentru înfiinţarea culturilor agricole pentru anul agricol 2022-2023”, se menţionează în scrisoarea transmisă către ministrul agriculturii.

Fermierii i-au cerut lui Petre Daea să înceapă demersurile pentru declararea stării de calamitate din cauza secetei severe şi a arşiţei în localităţile/judeţele unde mai mult de 50% din suprafaţa acoperită de culturi agricole este afectată. Agricultorii solicită să se declare stare de calamitate până în 31 iulie.

Premierul Nicolae Ciucă i-a transmis noului ministru al Agriculturii, Petre Daea, ca primă sarcină în activitatea acestuia, includerea în setul său de priorităţi a elaborării unui program “concret şi articulat la situaţia reală, din teren” privind dezvoltarea sistemului de irigaţii.

“Tot ceea ce ţine de partea aceasta care trebuie să se constituie într-un program cât se poate de concret şi de articulat la situaţia reală din teren privind dezvoltarea sistemului de irigaţii este, practic, prima sarcină domnul ministru, pe care vă rog să o luaţi în setul dumneavoastră de priorităţi. S-a tot vorbit, se tot tot vorbeşte despre această nevoie şi, desigur, despre resursa pe care ţara noastră o are, şi vorbesc de o reţea hidrografică destul de bogată ce trebuie pusă în valoare în folosul agriculturii româneşti”, a declarat Nicolae Ciucă la Guvern.

Dacă prețul uleiului a crescut imadiat după declanșarea războiului din Ucraina, acum cu această secetă în ciuda asigurărilor date de ministrul agriculturii că avem stocuri suficiente trebuie să ne așteptăm la noi majorări de preț. În luna februarie 1 litru de ulei costa și 7 lei, iar acum greu găsești sub 10 lei, însă din toamnă cel mai probabil vom ajunge să plătim și 15-20 de lei pentru aceeași sticlă. În afară de factorii enumerați, ne vom confrunta și cu speculanții din piață, asta în ciuda faptului că în vigoare este legea speculei.

Erdogan, discuții cu Putin pentru deblocarea cerealelor

Președintele rus Vladimir Putin urmează să se întâlnească săptămâna viitoare în Iran cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, aceștia vor avea discuții pentru a debloca rutele maritime la Marea Neagră și pentru a permite reluarea transporturilor de cereale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că întâlnirea va avea loc marțea viitoare când Putin va fi la Teheran.

Blocarea porturilor ucrainene de la invazia Rusiei din februarie a lăsat milioane de tone de cereale blocate în silozuri, stârnind temeri de foamete în țările importatoare precum Egipt, Tunisia și Algeria. Ministrul ucrainean al Infrastructurii a precizat că numărul navelor comerciale care au trecut prin canalul Bystre de pe Dunăre, pentru a fi încărcate cu cereale ucrainene, a crescut la 16, în ultimele patru zile. Alte 90 de nave aşteaptă să preia marfa.

Între timp, Rusia a declarat miercuri că va permite exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Marea Azov, dar cu condiţia să poată verifica navele pentru a exclude contrabanda cu arme. ‘Noi am spus nu o dată la toate nivelurile, de asemenea public, că suntem dispuşi să ajutăm la asigurarea navigării vaselor comerciale străine pentru transportul de cereale ucrainene’, a declarat şeful Departamentului Organizaţii Internaţionale din cadrul Ministerului rus de Externe, Piotr Iliciov.

Războiul, seceta de la nivel internațional, criza energetică împing tot mai mult către o situație gravă economică.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

EXCLUSIV. Surse liberale: Nicușor Dan a vrut să demisioneze după trei luni; PNL l-a oprit

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a vrut să demisioneze din funcție, după aproximativ trei luni de la preluarea mandatului, au declarat, pentru cotidianul...

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă