5.6 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăPoliticăRomânia și Senegalul au apartenență comună la Francofonie, subliniază președintele Iohannis

România și Senegalul au apartenență comună la Francofonie, subliniază președintele Iohannis

România și Senegalul au “apartenență comună la Francofonie”, ceea ce favorizează relațiile bilaterale, a declarat președintele Klaus Iohannis la întâlnirea cu președintele statului Senegal, Macky Sall.

“Senegalul este pentru noi o prioritate pe continentul african și ne dorim să demarăm proiecte comune și o cooperare pe termen lung. Am agreat, totodată, să intensificăm colaborarea pe paliere foarte importante atât pentru România, cât și pentru Senegal: gestionarea situațiilor de urgență, educație, cercetare și inovare, securitate cibernetică, infrastructură digitală, dar și agricultură și siguranță alimentară.

Mă bucură faptul că, în cadrul acestei vizite, au fost semnate trei documente de colaborare în ceea ce privește gestionarea situațiilor de urgență, în domeniul sanitar-veterinar și în cel al educației.

Apartenența comună la Francofonie solidifică și mai mult relațiile dintre România și Senegal și mă bucur că unul dintre proiectele noastre cheie, programul de burse de cercetare doctorală și postdoctorală Eugen Ionescu, a avut 136 de participanți din Senegal, din 2007 până în prezent”, a declarat președintele României în fața președintelui Republicii Senegal.

Președintele Iohannis a subliniat că “România prioritizează Africa și prin programele de Asistență Oficială pentru Dezvoltare”.

“Am înființat Fondul pentru viitorul Africii prin pace, educație și dezvoltare. Educația și promovarea tineretului au reprezentat peste 30% din totalul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare acordate de România în 2020 și în 2021, respectiv 66% în 2022. În acest cadru, România organizează un Program de instruire pentru stabilizare și reconstrucție post-conflict, ultimele patru sesiuni fiind dedicate exclusiv partenerilor de pe continentul african. Vă mulțumesc pentru găzduirea ediției de anul trecut aici, la Dakar”, i-a spus președintele Iohannis președintelui Macky Sall.

În ziua de 23 noiembrie 2023, președintele României a fost primit de președintele Republicii Senegal, Macky Sall, la Palatul Prezidențial. Apoi, tot în ziua de 23 noiembrie, președintele României și președintele Republicii Senegal urmau să participe la inaugurarea Casei Națiunilor Unite din Senegal.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ONU avertizează că asistența umanitară în Gaza se va încheia în cazul unei ofensive la Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive...

Ploile extreme avariază casele din Amazonia din Peru

Videoclipul aerian din Amazonia, din Peru, a surprins amploarea devastării în regiunea Madre de Dios, după ce ploile extreme au transformat străzile în râuri...

Macron vede posibilă trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu ar trebui "exclusă" în viitor, considerând totuşi că,...
Ultima oră
Pe aceeași temă