9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăRomânia și alte țări UE cer ca deciziile de securitate și politică...

România și alte țări UE cer ca deciziile de securitate și politică externă să se ia prin majoritate. Senatoarea Șoșoacă susține că excluderea dreptului de veto ar fi un act de trădare

Senatoarea indepedendentă Diana Șoșoacă este de părere că inițiativa unor țări UE privind excluderea dreptului de veto, în chestiuni de securitate, ar reprezenta un act de trădare.

“Renunțarea la dreptul de veto în Consiliul Uniunii Europene reprezintă un act de înaltă trădare”, subliniază senatoarea Șoșoacă.

Potrivit acesteia, “Ministerul de Externe a dezvăluit că România s-a alăturat grupului de 9 ţări, printre care cele 6 fondatoare ale UE, care cer eliminarea dreptului de veto al statelor membre în chestiunile de securitate şi politică externă”. România s-a alăturat acelor state din UE care sunt nemulțumite că deciziile privind politica externă și securitatea Uniunii Europene sunt luate cu unanimitate de voturi. Solicitarea pe care o agreează și România este introducerea majorității calificate.

           “Domeniul politicii externe și securității reprezintă unul dintre puținele domenii din procesul de elaborare a politicilor UE în care este necesară unanimitatea. Nouă țări au lansat pe 4 mai 2023 un grup prin care cer introducerea votului cu majoritate calificată în domeniul politicii externe şi de securitate comună a UE: Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Slovenia și Spania. România s-a alăturat pe 22 mai, în timp ce Danemarca a optat pentru participarea în calitate de observator”, precizează un comunicat transmis de senatoarea Șoșoacă.

Ea explică și de ce ar fi periculos să se renunțe la dreptul de veto. “În cazul în care se renunță la dreptul de veto, să luăm situația ipotetică, dar foarte probabilă, ca UE să dorească să intre în război cu Federația Rusă și se hotărăște și se supune la vot. Poate vor fi țări care se vor opune unei astfel de idei distructive pentru Europa. Acum, când hotărârile se iau cu unanimitate, Ungaria, de exemplu, se va opune începerii războiului cu Federația Rusă, fiind țara care va bloca un astfel de demers. Dacă se va vota după noul mecanism dorit de cele 9 state, printre care și România, chiar dacă se vor opune 4, 5, 6 state, dar care nu au majoritatea, pentru că reprezintă țări cu populație mică, iar pentru majoritate calificată ai nevoie de reprezentarea a 65% din populația UE, se va ajunge la votul majorității calificate și vom intra în război”, avertizează senatoarea Șoșoacă.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă