„Cred că voi aduce şi nişte elemente legate de cât de urgent ar trebui desecretizat protocolul SRI cu ÎCCJ, pentru că în ceea ce îmi propun să spun Comisiei, nu ştiu dacă voi fi întrebat şi se vor cere detalii suplimentare despre originea protocului SRI-ÎCCJ. Adică de unde vine acest protocol, când a fost creat el iniţial, cum a fost reînnoit. Sunt elemente pe care le voi detalia cu altă ocazie. Un protocol între SRI şi ÎCCJ care nu a fost făcut public, dar a fost amintit public, din punctul meu de vedere amintirea de astăzi a acestui protocol trebuie să fie urmată de urgenţă de publicarea numărului şi datei protocolului până în momentul în care se va desecretiza. Asta de urgenţă, pentru că nepublicarea datei şi numărului, nu spun acum de conţinut care urmează după desecretizare, poate fi folosită punctual pentru a sugera anumite lucruri ÎCCJ. Acesta e un element conex. N-am venit pentru a vorbi astăzi la Comisie despre asta”, a afirmat Soviani, înaintea audierii.
El a adăugat că va răspunde tuturor întrebărilor membrilor Comisiei parlamentare de control al SRI despre neregulile şi suspiciunile de falsitate pe care care le-a constatat în protocolul dintre SRI şi Parchetul General, încheiat în anul 2009 şi făcut public vinerea trecută.
„Ca orice cetăţean m-am uitat pe protocoale, m-am uitat cu atenţie pe foarte multe acte oficiale în ultima vreme şi am văzut indicii de fals. Ceea ce am constatat aţi văzut vineri pe blogul meu când am publicat acele elemente. Apreciez faptul că a intrat în atenţia Comisiei ceea ce am semnalat, iar pe de altă parte apreciez ceea ce din punctul meu de vedere reprezintă o admitere din partea directorului SRI că iniţial pe site-ul SRI au fost publicate alte 17-18 file reale ale documentului. Din punctul meu de vedere este evidentă această admitere. Am semnalat semnăturile, cea a domnului Coldea care în exemplarul PÎCCJ pare diferită faţă de cea din exemplarul SRI. Voi răspunde la toate întrebările Comisiei. Am studiat documente publice”, a completat jurnalistul.
Jurnalistul Radu Soviani este audiat miercuri, în Comisia de Control SRI, după ce a prezentat neregulile privind publicarea protocolului SRI-Parchetul de pe lângă ÎCCJ.
„Documentul publicat astazi (n.r: vineri) de SRI ca fiind ,,protocolul secret” declasificat prezinta numeroase dubii. Nu ma refer la modalitatea ticaloasa prin care oameni din SRI, pe baza acestui protocol, adaugau la lege, faceau instructie penala si dictau solutii/dirijau prin protocol ,,independenta” procurorilor şi judecătorilor spre finalitatea dorită de ei (condamnare sau clasare pentru acoperiti/manivele SRI). Ma refer la ceva cel puţin la fel de grav: indicii de falsificare a documentului publicat astăzi, ca fiind cel declasificat”, a scris Radu Soviani pe blogul său, vineri, după publicarea protocolului SRI- Parchetul General.
Jurnalistul a prezentat în şase puncte ceea ce el consideră a fi indicii de fals.
„În primul rând, o să observaţi că indicativul din josul paginii nu este imprimat la calculator. Menţiunea de pagină ,,17/18” este scrisă de mână, adăugată ulterior tipăririi documentului de 18 pagini. În al doilea rând, o să observaţi ştampila din dreapta jos de pe pagina 17 ca fiind alb negru. Fac precizarea că aşa cum arată documentul, el este tipărit faţă-verso. Pe fiecare pagină impară apare ştampila directorului SRI. Cu o mare diferenţă: pe toate paginile impare (cu excepţia paginii 17) ştampila este color. În pagina 17, ştampila este alb negru, sugerând că întreaga pagina este o copie după altceva. O expertiză adecvată ar putea dovedi dacă întâi a existat o pagină goală cu ştampila SRI (fotocopiată) după care a fost printat textul sau dacă ştampila a fost pusă ulterior şi întreaga pagină este fotocopiată. În mod cert, existenţa ştampilei alb-negru pe pagina 17 indică faptul că nu vorbim după un scan după documentul original prezentat astazi, ci eventual despre o copie, eventual falsificată avand in vedere si celelalte indicii (de la punctele 3-6). Vedeţi mai jos, spre exemplificare, stampila color care se regaseste pe toate paginile impare (cu exceptia paginii 16, unde avem stampila alb negru)”, se arată pe blogul lui Soviani.