10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăPoliticăPreședintele Iohannis salută decizia Franței de a trimite militari în România

Președintele Iohannis salută decizia Franței de a trimite militari în România

Președintele Iohannis salută decizia Franței de a trimite militari în România, sub mandatul NATO. Șeful statului român a discutat acest subiect cu ministrul Apărării din Franța, doamna Florence Parly. Aceasta s-a aflat, joi, 27 ianuarie 2022, în vizită la București. Ministrul francez a purtat discuții cu ministrul român al Apărării, cu premierul și cu șeful statului.

“Președintele României a apreciat evoluția și rezultatele foarte bune ale cooperării bilaterale dintre țara noastră și Franța în domeniul apărării, inclusiv pe timpul misiunilor executate în comun sub egida NATO, UE, ONU și OSCE, precum și în cadrul exercițiilor multinaționale. Referindu-se la criza de securitate din zonă, Președintele Klaus Iohannis a precizat că aceasta nu produce efecte doar la nivelul regiunii Mării Negre, ci afectează securitatea întregului spațiu euroatlantic, subliniind, totodată, importanța unității și solidarității la nivelul Uniunii Europene și NATO”, a anunțat Președinția României.

Militari în România, ca trupe suplimentare de protecție pe Flancul Estic

“În acest context, Președintele României a transmis mulțumiri Franței pentru disponibilitatea de a participa la prezența militară avansată a NATO în țara noastră, ca parte a răspunsului aliat la deteriorarea mediului de securitate în estul Europei. În ceea ce privește agenda europeană, Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat aprecierea pentru obiectivele foarte ambițioase stabilite de Franța pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene, obiective care vor contribui la continuarea progreselor în domeniul securității și apărării, și a dat asigurări privind sprijinul României pentru materializarea acestora”.

Președintele Iohannis a subliniat că “parteneriatul dintre NATO și Uniunea Europeană este esențial pentru securitatea europeană”.

Franța deține, în prezent, conducerea Forței de Reacție Rapidă a NATO, Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). 5000 de militari din această structură pot fi trimiși în estul Europei. Anunțul în acest sens l-a făcut secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Regele Charles își reia activitățile publice. “A înregistrat progrese încurajatoare în tratamentul împotriva cancerului”, afirmă medicii

Regele Charles al Marii Britanii va reveni săptămâna viitoare la îndatoririle publice pentru prima dată de când a fost diagnosticat cu cancer. Acesta face...

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...
Ultima oră
Pe aceeași temă