Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

PSD umblă iar la Codul Penal

În startul sesiunii parlamentare, Senatul a avut, ieri, pe ordinea de zi, un proiect controversat de modificare a Codului de Procedură Penală, amânat din cauza defecțiunilor tehnice la sistemul de vot.

Share

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 02.09.2015 - 22:09

 

În startul sesiunii parlamentare, Senatul a avut, ieri, pe ordinea de zi, un proiect controversat de modificare a Codului de Procedură Penală, amânat din cauza defecțiunilor tehnice la sistemul de vot.

Proiectul a fost inițiat de senatorul PSD, Marius Manolache, urmărit penal și semnat de alți nouă senatori, opt de la PSD și unul de la minorități, trei dintre ei având, la rândul lor, probleme cu legea. 

Dacă ar fi adoptate, modificările propuse de aceștia ar ușura viața celor cu probleme penale. Cea mai controversată schimbare vizează aprecierea probelor. Potrivit legii în vigoare, condamnarea se dispune dacă instanța are convingerea că acuzația a fost dovedită „dincolo de orice îndoială rezonabilă”.

Potrivit proiectului, condamnările vor putea fi dictate doar când magistratul nu mai are nici un dubiu că acuzatul a comis fapta. Mai mult, măsura arestului preventiv poate fi dispusă doar dacă „există probe concrete”.

După apariția proiectului, DNA a avertizat că adoptarea unei astfel de propuneri „ar diminua semnificativ eficienţa DNA, ar îngreuna identificarea şi pedepsirea infractorilor şi ar afecta în mod sever statutul procurorilor“.

Lege pentru incompatibili

Planurile PSD sunt, însă, mai ample. Cu toate că PSD a renunțat, temporar, la discutarea celor 22 de proiecte de modificare a legislației penale, aflate la Comisia juridică a Camerei, unii liderii ai partidului recunosc că subiectul nu a fost abandonat. „O spun foarte clar, la toamnă va trebui să discutăm foarte multe lucruri. În primul rând, la Codul Penal, care este o aberaţie băsistă în totalitate“, a declarat  secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, la Adevărul Live.

Pe de altă parte, conducerea PSD l-a mandatat pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, să lucreze la noi prevederi privind statutul funcţionarilor publici, care să precizeze clar ce categorii de bugetari sunt cuprinse în această legislaţie, dar şi un nou Cod al incompatibilităţilor. Un nou Cod al incompatibilităţilor ar urma să reglementeze mai clar acest domeniu şi să reunească toate prevederile care se regăsesc acum în alte legi. Astfel, demnitarii ar putea să ştie foarte clar “ce au şi ce nu au voie să facă” înainte de a candida, au precizat surse din PSD.  

Citește totul despre:

Comentarii