25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăPoliticăNicolae Ciucă, premierul românilor din Spania. Ședință de guvern, la Castellón. FOTO

LIVE UPDATE Nicolae Ciucă, premierul românilor din Spania. Ședință de guvern, la Castellón. FOTO

Corespondență din Spania: UPDATE, ora 14:40: Declarația comună, transmisă de la Castellon, a celor doi şefi de guvern menționează că “Spania îşi reafirmă sprijinul pentru integrarea deplină a României în Spațiul Schengen”.

Premierul Nicolae Ciucă va fi primit cu onoruri oficiale de “preşedintele guvernului” Spaniei, premierul Pedro Sánchez, în oraşul Castellón din regiunea Valencia.

Sub conducerea celor doi premieri, la Castellón se va desfăşura, astăzi, prima şedință comună a Guvernelor Spaniei şi României.

Explicaţia alegerii acestui oraş pentru şedința comună este legată de faptul că în provincia Valencia, mai ales la Castellón, trăieşte cea mai numeroasă comunitate de români din Spania, după cea din Madrid.

Foto: Mihai Diac

Premierul Ciucă declara că în Spania “studiază, trăiesc şi muncesc” circa un milion de români.

Statisticile spaniole, citate de presa de la Madrid, indică oarecum mai puțin – circa 700.000 de români.

Dar aceasta este statistica oficială, care nu-i socoteşte şi pe cei care eventual nu au un statut reglementat legal.

O problemă frecvent ridicată de românii din Spania este aceea de a putea primi cetățenia spaniolă fără însă a fi obligați să renunțe la cea românească.

Foto: Mihai Diac

Guvernul de la Madrid n-ar agrea această propunere.

Totuşi, ideea este foarte posibil să fie ridicată de premierul Ciucă în fața omologului său spaniol, Pedro Sánchez.

După discuțiile oficiale, la ora locală 15:00 (16:00, ora României), cei doi premieri vor avea o conferință de presă comună.

Drept termen de comparație, în Spania trăiesc la fel de mulți români ca în județele Constanța şi Tulcea, la un loc.

Din delegația condusă de premierul Ciucă în Spania fac parte miniştrii Afacerilor Externe, Muncii, Apărării, Agriculturii, Lucrărilor Publice şi Sănătații.

Fiecare ministru român va avea o discuție cu omologul său spaniol.

Europa va fi mai sigură cu România în Schengen

Pentru Guvernul României, chestiunea românilor din Spania este importantă, inclusiv pentru faptul că diaspora aduce voturi.

Dar tema cea mai urgentă este, totuşi, primirea României în Spațiul Schengen, care s-ar putea decide luna viitoare.

Chiar astăzi, în ziua vizitei de la Castellon, presa spaniolă difuza un interviu luat premierului Ciucă.

Ideea scoasă în evidență de premierul României este că “Europa va fi mai sigură cu România în Schengen”.

Se poate presupune că premierul României va cere sprijinul Spaniei pentru a anula opoziția celor câtorva țări (Olanda, Austria, Suedia) care încă se opun primirii României în Schengen.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cetățenii UE consideră dezastrele naturale o amenințare mai mare decât un eventual război

Cetățenii din mai multe țări membre UE consideră că dezastrele naturale legate de climă reprezintă o amenințare mai mare decât un eventual război. Acest punct...

Gata cu vacanța de Paște. Românii se întorc acasă

Coloane de autovehicule care se întind pe câţiva kilometri au fost observate pe principalele artere rutiere din orașul bulgăresc Ruse, situat la granița cu...

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă