19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăPoliticăNehammer continuă să critice sistemul Schengen și insistă să refuze primirea României

Nehammer continuă să critice sistemul Schengen și insistă să refuze primirea României

Chiar și după ce a plecat din România, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a continuat să susțină că Austria nu poate primi România în Schengen, deși subiectul fusese deja discutat la București.

În ziua de 9 martie 2024, Nehammer a postat pe contul lui de facebook un mesaj în limba germană, deci adresat probabil publicului austriac, mesaj în care face un scurt bilanț asupra întâlnirii pe care a avut-o cu președintele Iohannis.

“În cadrul călătoriei mele în România am avut și o conversație cu președintele României, Klaus Iohannis. România este un partener important al Austriei. Companiile noastre sunt puternic implicate în România și creează multe mii de locuri de muncă acolo. Printre altele, am vorbit foarte deschis și despre obiecțiile austriece față de extinderea rapidă a spațiului Schengen. Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: sistemul Schengen nu funcționează în prezent, prin urmare nu poate fi extins”, a scris cancelarul Nehammer pe facebook.

Timp de două zile (6 – 7 martie 2024), s-a București s-a desfășurat Congresul Partidului Popular European (PPE), un grup politic din care face parte și Partidul Popular Austriac, pe care-l conduce Nehammer. Cancelarul Austriei a participat doar la lucrările din cea de-a doua zi a Congresului PPE și, în paralel, a avut întâlniri bilaterale, separate, cu președintele Iohannis și cu premierul Ciolacu.

Încă din ziua de 7 martie, după ce se întâlnise cu președintele Iohannis la Palatul Cotroceni, cancelarul Nehammer anunțase că își menține punctul de vedere conform căruia Spațiul Schengen nu poate fi extins. Separat, președintele Iohannis anunțase că autoritățile României continuă negocierile cu cele ale Austriei, în vederea primirii în Schengen.

Reluarea, de către Nehammer, după două zile, a ideii sale, deja exprimate, că Austria nu acceptă România în Schengen, este probabil menită să indice o opoziție pe termen lung, imposibil de negociat.

La data de 31 martie 2024, România și Bulgaria se vor integra, doar cu granițele aeriene și maritime, în Spațiul Schengen – potrivit unei decizii care s-a luat în decembrie 2023. Pentru integrarea completă (inclusiv cu granițele terestre) în Schengen ar fi nevoie de un vot în Consiliul JAI. Următoarea reuniune JAI este programată în perioada 13 – 14 iunie 2024.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă